USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Коли нам дадуть все? Короткий переказ інтерв'ю міністра оборони Резнікова для "Бабеля"

Підсумки останнього "Рамштайну", ситуація у Міноборони, що там з наступом Росії та наступом ЗСУ. Відповіді від міністра далі
Резніков
Джерело: відкриті джерела

Міністр оборони України Олексій Резніков дав інтерв'ю виданню "Бабель", у якому торкнувся буквально всіх важливих питань, які цікавлять суспільство прямо зараз. Ми зібрали головне із його заяв. 

Про що говорив Резніков? 

Сказав, що партнери України змінили ставлення до війни, і зараз цивілізований світ розуміє, що перемогти Росію на полі бою в Україні реально. 

Зараз Україна зосередилась на тому, щоб не дати росіянам успішно піти в наступ. "Як будемо готові, вирішимо, коли йдемо в контрнаступ. Зараз прогнозувати, коли це станеться – неправильно".

Росіяни змінили тактику на "повзучий наступ". Використовують хвилі штурмовими загонами по 10–20 душ максимум. 

Партнери взяли зобовʼязання щодо збільшення кількості систем ППО – тих, які вже є, але їх буде більше разом із ракетами. Це суттєво підвищить рівень захисту нашого неба. Можливо, до 24 лютого партнери зроблять певні оголошення. Виконання зобовʼязань – мінімум місяць.

У нашому wish list "до Санти" був великий перелік, в якому ми думали про артилерію калібру 155 мм, сучасні системи залпового вогню, в тому числі HIMARS, про протикорабельні комплекси, броньовані машини серйозного рівня, врешті-решт Patriot, бойові сучасні танки, літаки. Сьогодні в цьому wish list залишилися літаки та системи дальнього ураження понад 200 кілометрів. Решту або маємо, або вже є політичне рішення.

Резніков припускає, що при передачі літаків для України базовим буде один тип, а до нього в підтримку буде кілька інших. "Як з танками: у нас базовий Leopard, а біля них будуть нести службу Abrams, Challenger, французький AMX-10 RC".

"Щодо літаків, мені здається, вони дозріли. Деякі країни вже говорять про готовність навчати наші екіпажі. А коли вони готові навчати, це означає, що далі лишаються технічні питання. Моє відчуття – це питання місяців. І коли я кажу "місяців", це один-два".

Резніков був би задоволений, якби були закладені стратегічні запаси.

"А вони шалені. Наприклад, якщо порахувати, кількість стрілецької зброї в калібрі 5,45 (це автомат), за книжковими стандартами ми маємо з вами купити й покласти на склади 64 мільярди патронів. З урахуванням, що вісім мільярдів – це населення всієї планети Земля. У грошах – це 270 мільярдів доларів. Тільки патрони".

За словами міністра, до недавнього часу росіяни "нам на голову сипали" до 60 тисяч пострілів за добу. Зараз вони зменшили до 20 тисяч різних калібрів. Тобто за місяць це стільки, скільки вся Європа виробляє за рік.

"Орки тепер ховаються за 120–150 км, і треба щось таке, щоб до них дотягнутися – і ми дотягнемося. У цьому півріччі".

Він зазначив щодо "Укроборонпрому" – основною проблемою там є гроші. 

"Чи хотілося б мені, щоб вони виготовляли більше снарядів? Так. Чи встигають вони наростити виробництво в таких обʼємах? Поки що ні. Яка в них проблема? – Гроші".

Також Резніков зупинився на темі недавніх скандалів у Міноборони. Він пояснив, що про Міністерство стратегічних галузей з ним ніхто не говорив, і у нього була розмова з Зеленським щодо продовження роботи у Міноборони. За рекомендацією президента він оновлює команду на рівні заступників міністра. А потім це піде по департаментах і так далі.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики