USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Компанія Vulkan працює на ФСБ і веде "війну" Кремля в інтернеті, – The Guardian

Компанія має три потужних розгалуження, що можуть контролювати кожного
Російські кібератаки
Джерело: скріншот

В Росії є компанія, яка називається Vulkan ("Вулкан"). Вона працює на ФСБ і створила для керівництва держави систему для моніторингу та контролю внутрішнього інтернету та пошуку опозиціонерів.

Більше того, саме Vulkan пов'язаний з вірусом NotPetya (паралізував роботу тисяч компаній і держорганів по всьому світу у 2017 році) та втручанням у вибори США. Про це свідчить спільне розслідування 11 ЗМІ, опубліковане The Guardian.

Яких монстрів породила компанія Vulkan

Перший з них – хакерська група Sandworm ("Піщаний хробак")

За даними уряду США, група двічі спричинила відключення електроенергії в Україні, зірвала Олімпійські ігри в Південній Кореї та скоїла наймасштабнішу кібератаку за всю історію, запустивши вірус NotPetya.

За даними американської прокуратури та західних урядів, саме Sandworm відповідальна за політичні маніпуляції, кіберсаботаж, втручання у вибори, злив електронної пошти та витік інформації протягом останнього десятиліття.

У 2015 році Sandworm виводили з ладу енергосистему України. Наступного року взяли участь у зриві президентських виборів у США. Двох працівників кібергрупи звинувачують у поширенні електронних листів, викрадених у демократів Гілларі Клінтон з використанням фейкової особи Guccifer 2.0.

У 2017 році Sandworm викрав ще більше даних, намагаючись вплинути на результат президентських виборів у Франції.

Другий – система "Амезит"

Це план спостереження і контролю над інтернетом у регіонах, підконтрольних Росії. Крім того, система з легкістю обходить захист соцмереж, що дозволяє створювати фейкові акаунти, і без страху бану поширювати дезінформацію.

Робота системи розпочалася у 2018 році. Одна частина "Амезита" орієнтована на внутрішній ринок, що дозволяє оперативникам перехоплювати й контролювати інтернет, якщо десь в країні розпочинаються заворушення або країна отримує контроль над територією іншої держави.

Інтернет-трафік, який вважається політично шкідливим, може бути видалений до того, як він встигне поширитися.

Для роботи Amezit військовим потрібен фізичний доступ до обладнання, такого як вежі мобільного зв'язку, і до бездротового зв'язку. Як тільки вони контролюють передачу, трафік можна перехоплювати.

Військові шпигуни можуть ідентифікувати людей, які переглядають вебсторінки, бачити, до чого вони звертаються в інтернеті, і відстежувати інформацію, якою користувачі обмінюються.

Також "Вулкан" розробив для ФСБ програму масового збору даних під назвою "Фракція". Вона прочісує соцмережі, щоб "виявити потенційних опозиціонерів".

Також "Амезит" дозволяє російським військовим проводити масштабні приховані дезінформаційні операції в соцмережах і в інтернеті за допомогою створення облікових записів, які нагадують реальних людей в мережі, або аватарів. Аватари мають імена та викрадені особисті фотографії, які потім місяцями обробляються для створення реалістичного цифрового сліду.

Третій – система "Кристал-2V"

Це навчальна програма для кібероперативників для того, щоб швидко вивести з ладу залізничну, повітряну та морську інфраструктуру.

Він може дозволити одночасне використання до 30 користувачів та імітує атаки на низку важливих об'єктів національної інфраструктури: залізничні лінії, електростанції, аеропорти, водні шляхи, порти та системи управління промисловістю.

Хто керує "Вулканом"

Виконавчим директором "Вулкану" є такий собі Антон Марков. Він заснував компанію у 2010 році разом зі другом Олександром Іржавським.

Джерело: відкриті джерела

Цікаво, що і Марков, і Іржавський є випускниками військової академії в Санкт-Петербурзі. Вони служили в армії та мають звання капітана і майора відповідно.

З 2011 року "Вулкан" має спеціальні державні ліцензії на роботу над засекреченими військовими проєктами та державною таємницею.

У цій компанії працює понад 120 співробітників, близько 60 з яких – розробники програмного забезпечення.

Офіційно "Вулкан" спеціалізується на "інформаційній безпеці". ЇЇ клієнтами є великі російські держкомпанії. Серед них – Сбербанк, "Аерофлот" і російські залізниці.

Читайте також:
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну