USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку

Імовірно, що на товари, які будуть підпадати під програму, нараховуватиметься кешбек у розмірі 10%
Податки гроші кошти гривні_2
Джерело: відкриті джерела

Анонсована президентом України Володимиром Зеленським програма "українського кешбеку" може запрацювати вже цього літа. Зі створенням проєкту уряду та Офісу президента допомагають великі ритейлери та Monobank. Про це повідомляє Forbes.

Робота над концепцією програми

Програма "українського кешбеку", що передбачає повернення покупцям частину коштів, сплачених за вироблені в Україні товари, ймовірно, запрацює влітку. Вже понад місяць над цією ідеєю працюють Офіс президента та уряд. До програми залучений також і український бізнес.

"Ми віддали на цей проєкт одного з наших найсильніших менеджерів", – розповів співзасновник Monobank Олег Гороховський.

За словами трьох співрозмовників видання, долучених до процесу, попередні консультації щодо концепції програми вже пройшли на рівні найбільших гравців українського ритейлу, міжнародних партнерів та платіжних систем Visa та Mastercard. 

У середині березня заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма повідомив про те, що програма практично готова, але її ще потрібно погодити з міжнародними партнерами.

Однак, на думку дотичних до запуску "українського кешбеку" фахівців, такі твердження виглядають досить оптимістично, адже концепція програми ще доопрацьовується.

Хто долучатиметься до програми "українського кешбеку"?

Три співрозмовники, знайомі з концепцією з боку бізнесу та державного сектора, кажуть, що програма "українського кешбеку" має стартувати вже на початку липня. Першими до неї мають долучитися великі ритейл-мережі, а згодом програму можуть розширити на інші категорії бізнесу, додає один з них.

До консультацій по програмі залучений, наприклад, "Епіцентр". Про це йдеться у письмовій відповіді пресслужби компанії. Факт перемовин підтвердили ще три продуктові мережі, які попросили не згадувати їх, поки йдуть консультації щодо проєкту, зазначають у виданні.

Важлива умова – продавець має бути платником на загальній системі оподаткування, розповідав у березні заступник голови ОП Ростислав Шурма. Цю тезу підтвердили ще два співрозмовники, які також дотичні до розробки концепту. Вони попросили не згадувати їх прізвища через відсутність повноважень коментувати це питання.

Які товари можуть брати участь у програмі?

У програмі можуть брати участь товари, які вироблені в Україні та мають відповідний штрих-код країни виробника, розповіли два співрозмовники, знайомі з концепцією програми.

До прикладу, в "Епіцентрі" частка українських товарів за результатами роботи у 2024 році складає 53%, йдеться у відповіді пресслужби. 

Технічна сторона процесу

Щодо цього питання тривають дискусії, кажуть у Forbes.

Так, співзасновник Monobank Гороховський пропонував, аби в кожному фіскальному чеку була відображена сума українських товарів, а далі за номером чека можна було у застосунку "Дія" "погасити чек" та вивести кешбек на карту "єПідтримка" будь-якого банку.

За словами співзасновника Monobank, в такому вигляді проєкт можна було реалізувати протягом місяця. 

"Проте ідея президенту не зайшла, він хоче, щоб процес був повністю автоматичний", – зазначає Гороховський. 

Один зі співрозмовників видання уточнив, що завдання від президента дійсно було у тому, щоб максимально спростити процес, аби кешбек від українських товарів можна було б відразу вивести на карту.

"В ідеалі це має працювати як традиційний кешбек у будь-якому банку", – додає він.

Як раніше повідомляла Forbes радниця голови ОП Дарʼя Зарівна, попередньо механізм буде схожий на той, який був з картою "єПідтримка". Тобто це може бути віртуальна карта у банку, казала вона.

Як зазначив співрозмовник видання в уряді, витратити кошти можна буде виключно на товари, які вироблені в Україні.

У скільки кешбек обійдеться українському бюджету?

Два співрозмовники, знайомі з концепцією програми, розповіли, що найбільш ймовірний сценарій, що на товари, які будуть підпадати під програму, нараховуватиметься кешбек у розмірі 10%. У такому разі програма "українського кешбеку" коштуватиме на рік близько 20 млрд гривень.

"Цього року на програму потрібно близько 10 млрд гривень, враховуючи що її запуск планується на початок літа", – сказав один зі співрозмовників видання.  

"Остаточну концепцію програми "українського кешбеку" має протягом наступних місяців затвердити уряд. Але через потреби у додатковому фінансуванні, а отже у змінах до бюджету, виділення коштів потребує окремого голосування у парламенті", – зазначають у Forbes.  

Пʼять нардепів із фінансово-економічного блоку Верховної Ради, з якими спілкувалося видання, сумніваються, що у парламенті вистачить голосів на підтримку цього рішення.

"Треба дивитися на фінальний концепт, але в умовах дефіциту бюджету таке рішення ухвалити складно", – додав один з них. 

Раніше ми повідомляли, що українці зможуть скористатись новою послугою – отримати компенсацію частини оплати товарів і послуг, вироблених в Україні. Її держава запроваджує у межах нової державної програми кешбеку "Купуй українське".

Мета програми – залишити українські гроші в Україні.

Також додамо, що Кабінет міністрів затвердив зображення торговельної марки для товарів, вироблених в Україні. Зображення "Зроблено в Україні" зможуть безплатно використовувати бізнес, установи та організації незалежно від форми власності.

В уряді кажуть, що бренд допоможе виділити товари, виготовлені українським виробником, серед подібних товарів в обігу, популяризувати товари українського виробництва та стимулювати внутрішній попит на них.

Читайте також:
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів
В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні