USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

В Одесі викрили компанію, яка постачала в РФ сировину для виробництва лазерних прицілів

Потужності українського підприємства унікальні, адже можуть доводити очищення газу до 90%
компанія, яка постачала в РФ сировину_1
Джерело: СБУ

Підприємство з Одеси постачало до Росії сировину для виготовлення лазерних прицілів, які встановлювали на танки та високоточне озброєння. Товар доправляли за допомогою афілійованої компанії на Близькому Сході. Про таке повідомили у СБУ.

"Служба безпеки викрила керівництво унікального українського підприємства з Одеси на співпраці з країною-агресором. Компанія продавала ворогу інертний газ високої очистки та обладнання для його обробки, які використовуються у військово-промисловому комплексі РФ", - йдеться в повідомленні.

В спецслужбі з'ясували, що компанія продавала Росії інертний газ високого очищення та обладнання для його обробки, які використовуються у російському військово-промисловому комплексі. Зокрема, ці гази потрібні у процесі виготовлення лазерних прицілів для танків та високоточних видів озброєння, розповіли в СБУ.

Потужності українського підприємства унікальні, адже можуть доводити очищення газу до 90%, в той час, як заводи РФ - лише до 60%.

Фактичними власниками компанії є російські громадяни. Минулого року вони номінально перепродали активи кіпрській фірмі, щоб зберегти контроль за виробництвом, зазначили у повідомленні.

За інформацією слідства, для вивезення сировини до РФ у березні минулого року російські бенефіціари зареєстрували афілійовану комерційну структуру на Близькому Сході. Ця фірма надалі закуповувала товар в одеського підприємства та переправляла його до Росії.

Наразі керівнику українського підприємства повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 4 ст. 111-1 ("Колабораційна діяльність"); ч. 1 ст. 111-2 ("Пособництво державі-агресору").

Житель Харківщини в обхід санкцій постачав у РФ запчастини

В лютому Служба безпеки України припинила незаконну діяльність українського ділка, який попри заборону РНБО постачав до РФ товари подвійного використання. Ці деталі використовувалися на підводних човнах російського флоту, які задіяні у ракетних ударах по цивільній інфраструктурі України.

Так, з метою обходу заборони на військово-технічне співробітництво з Росією чоловік створив свою компанію яка закуповувала товари подвійного призначення в українських підприємств і під виглядом "цивільних приладів" постачала їх до країни-агресора.

Насправді ж продукція використовувалася для оснащення флоту Росії, зокрема, для обладнання підводних човнів, з яких росіяни запускають ракети по Україні. Після повномасштабного вторгнення чоловік намагався навіть налагодити новий канал доставки товарів до РФ через треті країни. 

Новини за темою: Легалізація грошей Медведчука: СБУ провела обшуки у будівельних компаніях Столара

Наразі "підприємцю" повідомлено про підозру за статтею 333 Кримінального кодексу України ("Порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю"). Йому загрожує обмеження волі на строк до п'яти років.

На жаль, це не перший випадок, коли правоохоронці ловлять подібних "бізнесменів". Зокрема, перед цим СБУ затримала співробітника "Укробронпрому", який працював на російську воєнну розвідку. Він  приховано збирав інформацію про наявне українське озброєння, яке надходить підрозділам ЗСУ на східному та південному фронтах. Крім того, він готував "звіти" для окупантів про наслідки російських ракетних ударів по столиці. Для цього їздив по місту та фіксував зовнішній вигляд українських об’єктів після обстрілів.

Читайте також:
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей
Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності