USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Кембриджський словник назвав слово року, яке пов’язане з ШІ

Цьогоріч у світі стався сплеск інтересу до таких ШІ-інструментів, як чат-бот ChatGPT
штучний інтелект
ШІ
Джерело: відкриті джерела

Укладачі Кембриджського словника (Cambridge Dictionary) англійської мови обрали словом 2023 року "hallucinate", що перекладається як "галюцинувати", проте в контексті технологій штучного інтелекту (ШІ) має інше значення. Про це зазначили на сайті словника.

"Коли штучний інтелект галюцинує, він створює неправдиву інформацію", – заявили укладачі.

І додали, що цьогоріч у світі стався сплеск інтересу до таких ШІ-інструментів, як чат-бот ChatGPT. Однак штучний інтелект не завжди надає надійну та перевірену інформацію.

Галюцинації штучного інтелекту, також відомі як конфабуляції, виникають, коли інструменти надають неправдиву інформацію. 

Остання може варіюватися від пропозицій, що здаються абсолютно правдоподібними, до таких, які є абсолютно безглуздими.

"Той факт, що ШІ може "галюцинувати", нагадує нам, що людям все ще потрібно використовувати свої навички критичного мислення для використання цих інструментів. Штучний інтелект чудово вміє обробляти величезні масиви даних, щоб витягти конкретну інформацію та консолідувати її. Але чим оригінальнішими ви від них вимагаєте бути, тим більша ймовірність того, що вони зіб’ються зі свого шляху", – розповіла менеджерка видавництва Кембриджського словника Вендалін Ніколс.

Ще про слово року

На початку листопада укладачі британського словника Collins Dictionary обрали словом року абревіатуру AI. Це скорочення від "artificial intelligence" – штучний інтелект (ШІ). Про це поінформували на сайті словника.

Так, Collins Dictionary визначає ШІ як "моделювання психічних функцій людини за допомогою комп’ютерних програм".

Новини за темою: Україна підписала міжнародну декларацію щодо безпеки використання ШІ

Укладачі словника згадали про ChatGpt, назвавши його "революційною мовною моделлю", яка вразила "здатністю імітувати природну людську мову".

"До п’ятірки популярних у 2023 році слів увійшов "деінфлуенсинг" (de-influencing), який у словнику визначили як поведінку інфлюенсерів в соцмережах, коли вони закликають підписників "уникати певних комерційних продуктів, способу життя тощо". Також популярним стало слово "неподитина" (nepo baby) на позначення людини, "чия кар’єра просунулася завдяки відомим батькам". Термін зародився від слова nepotism, який можна перекласти як кумівство", – йдеться у повідомленні.

Читайте також:
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах
Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters
Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається? Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається?
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ