USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Казахстан купує танкери для перевезення нафти в обхід Росії, – Bloomberg

Вже придбано два плавзасоби
танкер

Танкер

Джерело: відкриті джерела

Казахстан купує танкери для того, щоб в обхід Росії перевозити свою нафту через Каспійське і Чорне моря. Про це пише Bloomberg.

Журналісти повідомляють, що підрозділ державної казахстанської АТ "НК "КазМунайГаз" уже придбав два танкери дедвейтом 8 тисяч тонн кожен для перевезення нафти через Каспійське море.

Найближчим часом для роботи в Чорному морі буде придбано ще два судна дедвейтом 80 тисяч тонн кожне.

Новини за темою: Російська нафта впала в ціні до 50 доларів

Альтернатива російському трубопроводу

Цікаво, що Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), що проходить через Росію, залишається найбільш вигідним маршрутом для експорту нафти з Казахстану. І іншим видам транспорту складно конкурувати з Каспійським трубопровідним консорціумом.

Проте країна, попри це, вивчає різні альтернативні шляхи. І всі вони – в обхід Росії.

Видання нагадує, що минулого року КТК відправив близько 80% казахстанського експорту нафти, доставляючи нафту наземним трубопроводом з основних родовищ країни на чорноморський танкерний термінал недалеко від російського порту Новоросійськ.

Новини за темою: Росія закуповує чіпи та безпілотники для війни в Україні через Казахстан: Розслідування

Однак перебої в роботі термінала навесні та влітку 2022 року змусили Казахстан тимчасово обмежити видобуток нафти. Війна також збільшила ризик для судноплавства в регіоні.

За даними Bloomberg, цього року Казахстан вже експортував 300 тисяч тонн нафти через Каспійське море і трубопроводом Баку – Тбілісі – Джейхан, що проходить з Азербайджану в Туреччину. Загалом планується відправити близько 1,5 мільйона тонн цього року.

Читайте також:
Імовірне знищення російського ракетного корабля Імовірне знищення російського ракетного корабля "Циклон": Як його використовували окупанти?
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, – ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, – ISW