USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Казахстан купує танкери для перевезення нафти в обхід Росії, – Bloomberg

Вже придбано два плавзасоби
танкер

Танкер

Джерело: відкриті джерела

Казахстан купує танкери для того, щоб в обхід Росії перевозити свою нафту через Каспійське і Чорне моря. Про це пише Bloomberg.

Журналісти повідомляють, що підрозділ державної казахстанської АТ "НК "КазМунайГаз" уже придбав два танкери дедвейтом 8 тисяч тонн кожен для перевезення нафти через Каспійське море.

Найближчим часом для роботи в Чорному морі буде придбано ще два судна дедвейтом 80 тисяч тонн кожне.

Новини за темою: Російська нафта впала в ціні до 50 доларів

Альтернатива російському трубопроводу

Цікаво, що Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), що проходить через Росію, залишається найбільш вигідним маршрутом для експорту нафти з Казахстану. І іншим видам транспорту складно конкурувати з Каспійським трубопровідним консорціумом.

Проте країна, попри це, вивчає різні альтернативні шляхи. І всі вони – в обхід Росії.

Видання нагадує, що минулого року КТК відправив близько 80% казахстанського експорту нафти, доставляючи нафту наземним трубопроводом з основних родовищ країни на чорноморський танкерний термінал недалеко від російського порту Новоросійськ.

Новини за темою: Росія закуповує чіпи та безпілотники для війни в Україні через Казахстан: Розслідування

Однак перебої в роботі термінала навесні та влітку 2022 року змусили Казахстан тимчасово обмежити видобуток нафти. Війна також збільшила ризик для судноплавства в регіоні.

За даними Bloomberg, цього року Казахстан вже експортував 300 тисяч тонн нафти через Каспійське море і трубопроводом Баку – Тбілісі – Джейхан, що проходить з Азербайджану в Туреччину. Загалом планується відправити близько 1,5 мільйона тонн цього року.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ
Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації