USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Кабмін таки призначив Олену Думу головою АРМА: Що про неї відомо

Антикорупційники застерігають Кабмін
Олена Дума
Олена Дума
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України на засіданні 30 червня призначив новою головою Агентства з розшуку й менеджменту активів (АРМА) Олену Думу. Перед цим член комісії з відбору відкликав свій голос за неї і Дума мала однакову кількість голосів з іншим кандидатом. Про її призначення пише народний депутат Ярослав Железняк.

"Оголосили результати конкурсу на керівника АРМА – Олена Дума", – йдеться у дописі Железняка.

Разом з тим Transparency International Ukraine закликала Кабмін не голосувати за призначення Думи.

"Transparency International Ukraine переконана, що цей вибір становить значну небезпеку для подальшої роботи Агентства з розшуку та менеджменту активів та антикорупційної екосистеми загалом. Ми закликаємо Кабінет міністрів не призначати її кандидатуру", – ідеться у повідомленні.

У ТІ зазначають, що у Думи немає необхідного професійного досвіду, є тісні політичні зв’язки, ймовірно, має ділові контакти з держзрадниками та підозрюваними у співпраці з Росією.

"Всі ці факти вказують на те, що призначення Олени Думи головою АРМА несе дуже великі репутаційні ризики для країни і для роботи незалежної та ефективної діяльності антикорупційної екосистеми та органів правопорядку. Саме тому Transparency International Ukraine закликає членів Кабміну не голосувати за призначення переможниці конкурсу на цю надважливу для країни посаду", – йдеться у повідомленні.

До речі, посли країн "Великої сімки" нещодавно також висловили застереження до процедури, за якою Думу визнали переможцем конкурсу на голову АРМА.

"G7 уважно стежила за процесом призначення голови АРМА та зауважила занепокоєність громадянського суспільства щодо вжитих процедур. Важливо дотримуватись належних процедур, щоб зміцнити довіру до АРМА", – йдеться в повідомленні "Великої сімки".

Чому важливо мати очільника АРМА?

Раніше, ще перед засіданням конкурсної комісії посли країн G7 заявили, що з "нетерпінням чекають завершення конкурсу на посаду керівника АРМА та призначення людини доброчесної та високопрофесійної". 

Від серпня 2021 року обовʼязки голови АРМА виконує Дмитро Жоравович. Його попередник – Віталій Сигидин отримав підозру у привласненні 400 тисяч доларів, писала "УП".

У березні 2022-го конкурсна комісія оголосила імена кандидатів на посаду голови АРМА, які за результатами тестування пройшли до наступних етапів конкурсу. Олена Дума тоді ввійшла до трійки лідерів, набравши 80 балів. Стільки ж балів набрав тимчасовий виконувач обов'язків голови АРМА Жоравович.

Що відомо про Олену Думу?

В автобіографії Думи зазначено, що у 2002 році вона закінчила юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. З 2000 року працювала юрисконсультом, з 2006-го – в Кабінеті міністрів України, Мінекології, Мінагрополітики та апараті Верховної Ради України, Державній реєстраційній службі України.

З січня по травень 2020 року працювала директоркою Фонду соціального страхування.

У лютому 2021 року Думу призначили заступницею голови Чернігівської ОДА.

Теги: АРМА
Читайте також:
Продаж яхти Royal Romance екснардепа Медведчука: АРМА вперше починає реалізацію закордонного активу Продаж яхти Royal Romance екснардепа Медведчука: АРМА вперше починає реалізацію закордонного активу
Пошук в один клік: Комп'ютерний криміналіст розповів, як фахівці розшукують закордонні активи Пошук в один клік: Комп'ютерний криміналіст розповів, як фахівці розшукують закордонні активи
Торік кількість розшуканих активів майже в сім разів перевищила число за 2020 рік, – начальник управління АРМА Торік кількість розшуканих активів майже в сім разів перевищила число за 2020 рік, – начальник управління АРМА
Справа Справа "Обʼєднаної гірничо-хімічної компанії": АРМА встановило наявність активів товариства в США та Польщі