USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Суд передав столичний ТРЦ "Гулівер" в управління АРМА

Майно передається виключно в управління, а не для реалізації
ТРЦ Гулівер
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Шевченківський районний суд Києва 3 червня 2024 року розглянув клопотання Офісу генерального прокурора про передачу торгово-розважального центру "Гулівер" в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА). Суддя задовольнив відповідне клопотання. Про це повідомляє пресслужба суду.

"Водночас прокурором в судовому засіданні було уточнено вимоги клопотання в частині вирішення питання виключно передачі майна в управління АРМА, а не для реалізації, а відтак дозвіл на реалізацію зазначеного майна слідчим суддею не надавався", – йдеться у дописі.

Суд також зобовʼязав АРМА періодично перевіряти ефективність управління арештованими активами.

Додатково у суді зауважили, що предметом досудового розслідування у справі є ймовірне ухилення від сплати податків, а також легалізація майна, одержаного злочинним шляхом, в особливо великих розмірах.

Передісторія

З початку повномасштабного вторгнення у 2022 році компанії Віктора Поліщука, що управляють багатофункціональним комплексом "Гулівер", мережею електроніки та побутової техніки "Ельдорадо" й кількома великими складами, перестали обслуговувати кредити перед держбанками. Погашення мало відбутися у 2025-му, однак після кризи 2014–2016 років борг перестав обслуговуватися. Саме в цей період збанкрутував банк Поліщука "Михайлівський", де НБУ зафіксував масштабні махінації з коштами клієнтів. Поліщука серед підозрюваних у цій справі немає.

У травні 2023-го Бюро економічної безпеки повідомило генеральній директорці "Гуліверу" Ірині Круппі про підозру. Слідство заявляло, що протягом 2019–2021 років дирекція торговельного центру уклала низку договорів із підконтрольними субпідрядними товариствами, в тому числі з ознаками "фіктивності" та "транзитності", на отримання різноманітних послуг і придбання матеріальних цінностей тощо.

Фактично до первинних документів було внесено відомості про нібито проведення на території ТРЦ певних робіт, які насправді не здійснювалися, йшлося у повідомленні БЕБ. За даними слідства, це дозволило безпідставно завищити розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. Таким чином товариству – власнику ТРЦ вдалося ухилитися від сплати податків на суму понад 145,8 млн гривень та вивести їх у готівку, зазначалося у повідомленні.

9 квітня 2024 року Київський апеляційний суд задовольнив клопотання Офісу генпрокурора і наклав арешт на майно ТОВ "Три О", зокрема на ТРЦ "Гулівер".

Читайте також:
Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів
Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті
Найтеплішим за останні понад 140 років виявився цьогорічний вересень у Києві Найтеплішим за останні понад 140 років виявився цьогорічний вересень у Києві