USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Іран заявив про створення власної гіперзвукової зброї: Це може викликати занепокоєння Заходу

Ракета нібито може обійти "будь-яку регіональну систему протиракетної оборони"
Гіперзвукова ракета Ірану
Гіперзвукова ракета Ірану
Джерело: IRNA News Agency

Іран заявив, що створив власну гіперзвукову зброю. Вона нібито здатна летіти на понад 1400 кілометрів і може обійти "будь-яку регіональну систему протиракетної оборони". Про це пише The Guardian.

Зазначено, що ракета має назву Fattah, що з фарсі перекладається як "Завойовник".

Державне телебачення заявило, що іранська ракета Fattah може бути націлена на передові протиракетні системи противника і є великим стрибком поколінь у галузі ракет.

"Вона може обійти найсучасніші системи протиракетної оборони США і сіоністського режиму, включаючи ізраїльський "Залізний купол", – заявило державне телебачення Ірану.

До того ж в Тегерані кажуть, що швидкість їхньої ракети в 15 разів перевищує швидкість звуку – максимальна швидкість Fattah досягла рівня 14 Маха (15 000 км/год).

Передбачається, що це оголошення, ймовірно, посилить занепокоєння Заходу щодо ракетних можливостей Ірану. Так, Тегеран заявив, що продовжить розвивати свою оборонну ракетну програму, попри опозицію США і Європи.

Однак західні військові аналітики кажуть, що Іран іноді перебільшує свої ракетні можливості. До того ж жодних доказів тверджень Тегерана щодо створення гіперзвукової ракети наразі немає.

Концепція гіперзвукової зброї наразі лежить в основі зброї майбутнього. Теоретично, це ракети, які не може збити жодна існуюча у світі система протиповітряної та протиракетної оборони. Китай та США активно розробляють гіперзвукову зброю, а РФ заявляла, що створила її у 2018 році – це ракета "Кинджал". Але під час війни в Україні зʼясувалося, що це не гіперзвукова, а аеробалістична ракета, і вона не може тримати надзвукову швидкість протягом усього польоту. Тому після появи в Україні сучасних зенітно-ракетних комплексів Patriot ракети "Кинджал" почали збивати над Києвом.

Іран розробив крилату ракету великої дальності

В лютому повідомлялося, що Тегеран розробив крилату ракету радіусом дії 1650 км. Це може викликати занепокоєння Заходу після використання Росією іранських безпілотників у війні в Україні, пише Reuters

"Наша крилата ракета з дальністю польоту 1650 км була додана до ракетного арсеналу Ісламської Республіки Іран", – сказав глава аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції Аміралі Хаджізаде.

При цьому, як додає Reuters, окремо Хаджізаде часто повторював заяви про намір Ірану помститися США за вбивство високопоставленого іранського командира. 

Видання звертає увагу, що іранські лідери часто обіцяють жорстко помститися за Сулеймані: "Хоча Хаджізаде стверджує, що Тегеран не мав наміру вбивати "бідних солдатів", коли він завдав балістичної ракетної атаки на сили Сполучених Штатів в Іраку через кілька днів після того, як іранський військовий командир Касем Сулеймані був убитий під час удару безпілотника США у 2020 році в Багдаді", – пише Reuters.

"З божою волею ми хочемо вбити Трампа. Помпео (колишній держсекретар США, – ред.) і військові командири, які віддали наказ (ліквідувати Сулеймані, – ред.), повинні бути вбиті", – заявив Хаджізаде.

Іран розширив свою ракетну програму, зокрема, балістичні ракети, попри спротив з боку Сполучених Штатів і занепокоєння європейських країн. Тегеран своєю чергою каже, що ця програма має суто оборонний і стримувальний характер.

Світ виступає проти Ірану. Причина – підтримка Росії у війні

Союзники України вважають Тегеран ключовим постачальником військових зусиль Москви. Докази, якими обмінюються країни, показують, що безпілотники, виявлені в Україні, мають такі ж характеристики, як і безпілотники іранського виробництва, помічені в інших місцях. 

Саме тому США та інші західні країни запроваджують санкції проти іранських компаній і людей, причетних до виробництва безпілотників і надання їх Росії.

Як відомо, країни G7 та Європейський Союз прагнули зірвати поставки, приділяючи особливу увагу компаніям в інших країнах та доступу Росії до будь-яких західних компонентів, які можуть бути використані у військових цілях.

"Цього тижня ЄС обговорює санкції та експортні обмеження щодо семи іранських організацій, у тому числі пов'язаних із Корпусом вартових Ісламської революції, оскільки він прагне посилити будь-яке потенційне ухилення від санкцій", – зазначає Bloomberg.

Крім того, 31 січня Міністерство торгівлі Сполучених Штатів ввело обмеження проти семи іранських юридичних осіб через виробництво ними безпілотників, які використовуються РФ у війні проти України. А вже за кілька днів, 3 лютого, Мінфін США запровадив нові санкції проти восьми топменеджерів іранського виробника безпілотників. 

Теги: Іран
Читайте також:
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
"Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану