USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Інфляція в Україні у річному вимірі сповільнилася до 8,6%: Дані Нацбанку

Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається повномасштабна війна
інфляція
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Інфляція в річному вимірі у серпні поточного року сповільнилася до 8,6%. Цінова динаміка виявилася кращою, ніж очікував Нацбанк, передусім за рахунок збільшення пропозиції продуктів харчування. Гарні врожаї посприяли зниженню цін на крупи, борошно, овочі та деякі фрукти. Такі дані наводять у Національному банку України.

"Водночас зниження базової інфляції (до 10% р/р у серпні) було близьким до липневого прогнозу НБУ. Вагому роль у послабленні фундаментального цінового тиску мали заходи НБУ із забезпечення привабливості гривневих активів і стійкості валютного ринку. Вони, зокрема, сприяли подальшому поліпшенню курсових та інфляційних очікувань", – зазначають в фінустанові.

З одного боку, кращі врожаї обмежуватимуть зростання цін і в наступні місяці. Зберігатиметься також вплив від фіксації окремих тарифів на житлово-комунальні послуги. НБУ і надалі забезпечуватиме стійкість валютного ринку для утримання під контролем курсових та інфляційних очікувань. Усе це сприятиме подальшому зниженню інфляції, розповідають у Нацбанку.

"З іншого боку, тиск на витрати бізнесу залишатиметься значним як через втрати, пов’язані з війною, так і через подорожчання електроенергії та пального. Цей чинник може стримувати сповільнення інфляції", – зауважують в фінустанові. 

Також зазначається, що надходження офіційного фінансування дає змогу НБУ не лише компенсувати значний дефіцит валюти на ринку, але й підтримувати міжнародні резерви на високому рівні. За підсумками серпня вони перевищували 40 мільярдів доларів.

Водночас бюджетні потреби в умовах війни залишаються високими.

"Власних доходів і внутрішніх залучень не вистачає для покриття бюджетних видатків, отже, міжнародна допомога і надалі буде головною запорукою беземісійного фінансування бюджету. З огляду на це критично важливим є своєчасне та повноцінне виконання умов програми з МВФ", – наголошують в Національному банку. 

Що кажуть у Нацбанку про можливі ризики?

"Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається тривалість, а також непередбачувані характер та інтенсивність повномасштабної війни", – йдеться у повідомленні.

Висока невизначеність щодо завершення активної фази бойових дій зберігається. Теракти російської армії, нові масштабні руйнування та затягування бойових дій і надалі загрожують суттєвішими втратами потенціалу української економіки та непередбачуваними інфляційними шоками, додають у Нацбанку.

Які ризики ще існують?

  • Зниження обсягів чи втрата ритмічності надходження міжнародної допомоги, у тому числі через невчасне чи неповне виконання умов програми з МВФ;
  • виникнення додаткових бюджетних потреб (для підтримання обороноздатності, ліквідації наслідків терактів тощо) і значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері; 
  • поновлення суттєвого дефіциту електроенергії внаслідок значних руйнувань енергетичної інфраструктури, що призведе до обмеження економічної активності та експорту, збільшення імпорту й посилення тиску на валютному ринку, а отже, і тиску на споживчі ціни;
  • подальші ускладнення для експорту агропродукції, зокрема в разі продовження чи розширення торговельних обмежень окремими європейськими країнами, а також через обстріли портової та аграрної інфраструктури на тлі припинення функціонування "зернового коридору".

В Національному банку також наголошують, що загальна тенденція до зниження інфляції зберігатиметься, проте потенціал її швидкого сповільнення майже вичерпано.

Раніше ми повідомляли, що інфляція в Україні сповільниться, проте ціни на продукти зростатимуть.

НБУ прогнозував, що ціни на продукти харчування будуть зростати швидше до врожаю літа наступного року.

Читайте також:
Нацбанк передбачає прискорену інфляцію Нацбанк передбачає прискорену інфляцію
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше? У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?
Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg