USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Інфляція в Україні лишатиметься стриманою, – Мінекономіки

В міністерстві не прогнозують різких змін на споживчому ринку
інфляція
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Стабілізація загальної економічної ситуації з певними ознаками відновлення активності та здатністю бізнесу швидко пристосовуватися в умовах війни фактично унеможливлює різкі зміни на споживчому ринку. Про це йдеться в огляді інфляції Мінекономіки.

"Контроль за ситуацією на ринку з боку держави (зокрема через утримання тарифів на житловокомунальні послуги для населення) убезпечує споживачів від впливу значної кількості загроз, які під час війни потенційно могли б підірвати соціальний спокій з напряму динаміки цін", – зазначається у документі.

Як ідеться в огляді, у жовтні очікувано прискорилося зростання цін – за даними Держстату, до 0,8% (після 0,5% у попередньому місяці).

Загалом темп зростання цін від початку року (3,8%) відповідає найспокійнішим щодо показників інфляції в мирний час (за підсумками, наприклад 2021 року, рівень інфляції становив 10%). У річному вимірі зростання становило 5,3% і фактично сягнуло найнижчого рівня за останні три роки (попередній раз нижчою за це значення інфляція була в грудні 2020 року, коли річний показник становив 5%), зазначається в дописі.

"Жовтневе зростання цін є результатом, по-перше, очікуваного завершення сезону продовольчої дефляції – ціни на харчові продукти вперше після зниження три місяці поспіль відновили своє зростання; по-друге, продовження подорожчання енергоносіїв", – уточнюють у відомстві.

За даними Мінекономіки, головними причинами низької інфляції цьогоріч залишається відсутність вагомих чинників істотного стимулювання споживчого попиту, навіть попри певне його зростання, і загалом стабільна пропозиція товарів та послуг за практичної незмінності головних умов формування споживчих цін.

До кінця року, у разі відсутності форс-мажорних обставин, вочевидь, уже навряд чи зміниться тренд щодо стриманої інфляції з незначним її зростанням упродовж останніх місяців. Інерційний потенціал вагомих чинників впливу, таких як динаміка обмінного курсу гривні, обсяги пропозиції товарів та послуг, а також динаміка споживчого попиту, що склалася, зумовлюватимуть низьку волатильність цін, а відтак і стриману інфляцію загалом, кажуть в міністерстві.

Новини за темою: Що буде з інфляцією до кінця року: У Нацбанку зробили оптимістичний прогноз

Раніше ми повідомляли, що в Україні сповільнилася річна споживча інфляція до 7,1%, що є найнижчим показником із січня 2021 року. Однак порівняно із серпнем у вересні відновилося зростання споживчих цін до 0,5%.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот