USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Індійського виробника підшипників CK Birla Group внесли до списку міжнародних спонсорів війни, – НАЗК

Частка компанії в імпорті підшипників з Індії до Росії становила 38,4% на загальну суму 12,3 млн доларів
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло індійську компанію CK Birla Group до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це повідомили в пресслужбі НАЗК.

За даними агентства, причиною стало те, що CK Birla Group та її дочірня компанія National Engineering Industries Limited (NEI) (бренд NBC Bearings) допомагають російському ВПК заміщувати критично важливі європейські та американські деталі для військової техніки, а саме підшипники.

"Підшипники – критична деталь для багатьох типів техніки: танків, інших броньованих і гусеничних машин та авіації. До того ж вони необхідні для функціонування залізниці – основного способу російського військового постачання та й усієї російської логістики загалом. Попри видиму простоту цієї деталі, росіяни не здатні виготовляти підшипники достатньої якості та в достатній кількості", – пояснили в відомстві.

Так, тільки у 2020 році Росія імпортувала підшипників на 419 млн доларів, і 55% цього обсягу походило з країн Європи та Північної Америки, а найперше з Німеччини – 16%.

Після широкомасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року європейські та американські виробники підшипників залишили російський ринок. Через брак цих деталей головні танкобудівні й танкоремонтні підприємства РФ повністю зупинили. Значні проблеми виникли в конструюванні літаків, кораблів, підводних човнів та обслуговуванні поїздів.

CK Birla Group вирішила допомогти російському ВПК у побудові та відновленні російської армії

Так, згідно з митними даними, за період з квітня 2022-го по березень 2023 року частка NBC Bearings в імпорті підшипників з Індії до Росії становила 38,4% на загальну суму 12,3 млн доларів.

Основним покупцем в Росії стала група компаній "Європейська Підшипникова Корпорація" (ЕПК) – російський промисловий конгломерат, чию продукцію активно використовують у процесі виготовлення локомотивів, авіації, ракетних комплексів та іншої військової техніки.

Інша дочірня компанія групи CK Birla, виробник цементу Ultratech, уже потрапляв до санкційних новин, закуповуючи вугілля у російської СУЕК за юані задля обходу доларових санкцій.

Новини за темою: Корпорація Procter&Gamble потрапила до списку міжнародних спонсорів війни: Що вони продають в Україні

Важливо

В Україні планують маркувати товари брендів, які працюють у Росії.

На порталі НАЗК є проєкт "Війна і санкції", де присутній розділ "Міжнародні спонсори війни". Саме туди внесені десятки корпорацій. Цей перелік постійно поповнюється. Розділ індексується "world check", базою, яка використовується комплаєнс-службами перевірки контрагентів в усьому світі.

Зазначимо, що за час війни громадяни України стали ще раціональнішими у споживанні, звертають увагу на бренди й надають перевагу українським товарам. Зокрема, понад половина опитаних – 54% – при здійсненні покупки звертають особливу увагу на бренд.

Читайте також:
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
"Обмежено придатних" розділять на групи: За яким критерієм їх ділитимуть