USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

В Україні планують маркувати товари брендів, які працюють у Росії

Над створенням відповідних списків міжнародних брендів – спонсорів війни, які працюють у Росії, займається НАЗК
Санкції
Джерело: відкриті джерела

Президентом України Володимиром Зеленським ініційована санкційна група, яка розробила 10 планів обмежень проти Росії. Один із них передбачає індивідуальні санкції проти осіб та компаній, які сплачують значні податки до бюджету РФ. Про це заявив голова НАЗК Олександр Новіков. 

За його словами, на порталі НАЗК є проєкт "Війна і санкції", де присутній розділ "Міжнародні спонсори війни". Саме туди внесені десятки корпорацій. Цей перелік постійно поповнюється. Розділ індексується "world check", базою, яка використовується комплаєнс-службами перевірки контрагентів в усьому світі.

Новіков як приклад назвав французького виробника заморожених та консервованих овочів Bonduelle. За словами глави НАЗК, це компанія, яка платить дуже багато коштів до російського бюджету.

"Оскільки ми включили Bonduelle до міжнародних спонсорів війни, великі компанії по всьому світу, які мають служби комплаєнсу, відзначать Bonduelle червоною міткою як компанію, яка фінансує вбивства українців. Ми переконані, що всі міжнародні компанії повинні вийти з російського ринку і не фінансувати вбивства українців. І це позиція президента і міжнародної санкційної групи. Треба розуміти, що великі міжнародні компанії, сплачуючи податки, фактично фінансують ракети, які бомблять українців", – зазначив Олександр Новіков.

Зараз агенство займається тим, щоб поставити такі червоні мітки на всі міжнародні компанії, які працюють у Росії та таким чином фінансують війну проти України. 

З ЧОГО ВСЕ ПОЧАЛОСЯ

У переддень Нового року компанія Bonduelle привітала з Новим роком військових РФ, передавши 10 тисяч вітальних продуктових кошиків, до яких було додано і листівку: "Повертайтесь з перемогою".

НАЗК закликало ввести санкції проти компанії.

"Як було зазначено, в самій компанії наголосили, що підтримка захисників є невід’ємною частиною соціальної відповідальності бізнесу. Компанія Bonduelle не планує йти з російського ринку та продовжує сплачувати податки, збори та інші внески до російського бюджету, тим самим фінансуючи війну", – пише агенство. 

В той же час на сайті президента України з'явилась петиція про маркування товарів брендів, які працюють у Росії. В петиції пропонують в обов’язковому порядку маркувати аналогічні товари та бренди, що імпортуються в Україну та призначені для продажу на українському ринку, написом/поміткою про співпрацю з державою-терористом. Наразі петиція вже набрала понад 30 тисяч підписів.

Зазначимо, що за час війни наші громадяни стали ще раціональнішими у споживанні, звертають увагу на бренди і надають перевагу українським товарам. Зокрема, понад половина опитаних – 54% – при здійсненні покупки звертають особливу увагу на бренд.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Зеленський звільнив главу департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка Зеленський звільнив главу департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про іноагентів у Грузії