USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні створили спеціальну структуру для інтеграції літаків F-16

Також за сприяння іноземних експертів в Україні продовжується оцінка аеродромів для багатоцільових винищувачів
F-16
F-16
Джерело: відкриті джерела

При Міністерстві оборони України створили спеціальну структуру, яка має забезпечити процес інтеграції літака F-16 в загальну систему Сил оборони України. Програму розгортатимуть у кілька етапів. Про це повідомив перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк.

"Взяв участь у конференції за участю західних партнерів у Копенгагені (Данія), де представив концепцію спеціально створеної при Міністерстві оборони України структури, основною метою якої є організація всебічного забезпечення неперервного процесу інтеграції багатоцільового літака F-16 у загальну систему Сил оборони України", – зазначив Павлюк.

Якими будуть етапи розгортання програми?

  1. "Швидкий трек", розрахований до кінця 2024 року.
  2. "Масштабування".

Якими будуть основні напрями роботи?

  • підтримка та розвиток інфраструктури аеродромів (авіаційних баз);
  • всебічний захист аеродромної інфраструктури, включаючи систему ППО;
  • відбір та навчання льотного складу й іншого авіаційного персоналу;
  • підтримка життєвого циклу літаків і логістичне супроводження;
  • міжнародна комунікація та інші юридичні, фінансові, безпекові і адміністративні функції.

"Розвиток спроможностей тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ, а разом із цим і переозброєння авіаційних бригад – один із наших ключових пріоритетів", – наголосив Олександр Павлюк.

При цьому додав, що станом на листопад 2023 року за сприяння іноземних експертів в Україні продовжується оцінка аеродромів для багатоцільових винищувачів, а перші українські льотчики та інженери продовжують навчання на F-16, яке розпочалося у серпні.

Що відомо про F-16?

F-16 – американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління.

Розроблений у 1974 році компанією General Dynamics. Передано в експлуатацію у 1978 році. У 1993-му General Dynamics продала свій авіабудівний бізнес компанії Lockheed Corporation (нині – Lockheed Martin).

F-16 завдяки своїй універсальності і відносно невисокій вартості є наймасовішим винищувачем четвертого покоління (на червень 2018 року побудовано понад 4604 літаків) і користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь (перебуває на озброєнні 25 країн, на 2019 рік був найрозвиненішим у світі).

Останні з 2231 F-16 для ВПС США були передані замовнику у 2005 році. Модернізований F-16 продовжили вироблятися на експорт у 2018 році, зокрема, у червні 2018 року 16 літаків замовив Бахрейн, 14 – Словаччина та 8 – Болгарія у версії F-16V.

F-16 для України

Низка союзників України погодились надати нашій країні винищувачі F-16.

Сполучені Штати Америки оголошували, що в жовтні на своїй території почнуть навчати українських пілотів керувати літаками F-16. 20 серпня під час візиту до Нідерландів президент Володимир Зеленський заявив, що ця країна передасть Україні 42 винищувачі F-16 після тренування українських пілотів та інженерів. Однак згодом прем'єр Нідерландів Марк Рютте пояснив, що наразі держава має 42 літаки F-16, частину з них залучать до навчань українських пілотів у Данії та Румунії. І зауважив, що Україна отримає інші винищувачі, тож нідерландський очільник уряду не може назвати точну кількість F-16, яку зрештою передадуть із Нідерландів.

Данія також долучиться до "коаліції F-16" і надасть Україні 19 літаків. У данському Міноборони зазначили, що згодні передати винищувачі в тісній співпраці зі США та іншими партнерами, коли будуть виконані умови для такої передачі. Першу групу цих літаків країна відправить уже у 2023 році.

Тим часом на території Польщі організовують виробництво комплектуючих для американських винищувачів F-16. До кінця наступного року планують виробляти 70–80 відсотків конструкції корпусу винищувачів.

Також раніше ми повідомляли, що Норвегія вирішила передати Україні винищувачі F-16. Зазначалося, що цю інформацію телеканалу TV 2 підтвердили кілька джерел.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму