USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Ідентифікація загиблих займає 90 хвилин завдяки ДНК-лабораторіям зі США, – Нацполіція

В цілому на сьогодні проведено близько 19 тисяч експертиз
Мобільні ДНК-лабораторії_1
Джерело: Нацполіція

США передали Україні ДНК-лабораторії ANDE, завдяки яким ідентифікація загиблих осіб унаслідок бойових дій скоротилася до 90 хвилин. Про це на зустрічі з директором Форуму дослідження поліцейської діяльності у Сполучених Штатах Америки Чаком Векслером заявив тимчасовий виконувач обов’язків голови Нацполіції Іван Вигівський.

"Хочу зауважити, що надзвичайно ефективно показали свою роботу ДНК-лабораторії ANDE, які Нацполіція отримала від США. Час ідентифікації загиблих унаслідок бойових дій осіб скорочено до 90 хвилин", – сказав Вигівський.

При цьому наголосив, що одним із пріоритетів у діяльності відомства є документування та розслідування воєнних злочинів, скоєних військовими РФ.

"Саме використання новітніх технологій для збору, обробки та аналізу інформації щодо вчинених воєнних злочинів дає змогу формувати повну та об’єктивну доказову базу для притягнення військових злочинців РФ до відповідальності", – додав Вигівський.

Про ДНК-лабораторії ANDE

Зазначимо, що на сьогодні в Україні є декілька ДНК-лабораторій ANDE. Вони були передані країні Фундацією Говарда Баффета – старшого сина найбагатшої людини світу Уорена Баффета. Кілька з них знаходяться в Ізюмі та Харкові, інші – у Києві та області.

Завдяки найсучаснішим технологіям процес ідентифікації загиблих складає від 60 до 100 хвилин.

Джерело: Нацполіція

Що з ідентифікацією загиблих

За словами директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Сергія Кримчука, на сьогодні проведено близько 19 тисяч експертиз. Це 81% від призначених експертиз з кримінальних проваджень, пов'язаних з воєнними злочинами, із загибеллю солдатів ЗСУ.

Загалом по Україні є 12 повнопрофільних лабораторій у кожній області.

Ідентифікація тіл з Ізюма та Бучі на 90% проведена, експертизи завершені, повернуті ініціаторам, які їх призначали.

А начальник відділу криміналістичного забезпечення Головного слідчого управління Національної поліції України Ігор Малиш повідомив, що слідчі національної поліції України ідентифікували понад три тисячі тіл. Неідентифікованими залишаються понад 2800 тіл загиблих (з середини 2022 року, коли зʼявились лабораторії. Ідеться і про цивільних і про військових, – ред.).

Нацполіцією використовується вісім мобільних ДНК-лабораторій. Вони працюють у Київській, Харківській областях, а також використовувалися під час надзвичайних подій в Кременчуці, Вінниці та під час падіння вертольота з керівництвом МВС у Броварах.

Раніше чиновники заявляли, що ДНК-лабораторії допомагають значно прискорити ідентифікацію тисяч загиблих і збір доказів воєнних злочинів російських військових для десятків тисяч справ, що ведуться з початку російського вторгнення.

Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist