USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Україна використовує нову ДНК-технологію для ідентифікації загиблих на фронті, – Independent

ДНК-машини здатні обробляти зразки всього за 100 хвилин, раніше цей процес міг тривати роками
Ізюм перепоховання _1

Перепоховання тіл сім'ї, яка загинула під час російської окупації, у місті Ізюм (Харківська область), 8 лютого 2023 р. На Харківщині почали перепоховання загиблих під час російської окупації. Сім'я загинула під час обстрілу міста під час російського наступу 9 березня 2022 року внаслідок влучення снаряду у двір їхнього будинку. Фото Марієнко Андрій/УНІАН

Джерело: Уніан

Україна вперше стала використовувати у воєнний час мобільні лабораторії, які здатні обробляти зразки ДНК загиблих за короткий період часу. Про це повідомляє The Independent.

Такий спосіб ідентифікації скорочує час, необхідний для впізнання загиблих під час бойових дій, з потенційно кількох років до трохи більше ніж годину.

Нові ДНК-машини, надані західними донорами, пересуваються країною в поліцейських фургонах, що дає змогу командам обробляти докази в режимі реального часу.

Влада заявляє, що вони допомагають значно прискорити ідентифікацію тисяч загиблих і збір доказів воєнних злочинів російських військових для десятків тисяч справ, що ведуться з початку російського вторгнення.

"Раніше через величезну кількість загиблих була величезна черга на аналіз ДНК у лабораторіях, які в нас були на заході України", – пояснив Сергій Болінов, керівник Головного слідчого управління Харківської обласної поліції.

Приклад тому – ідентифікація тіл у братській могилі в Ізюмі Харківської області. Там було виявлено 400 тіл.

"За моїми оцінками, на витяг і аналіз ДНК із цих тіл із використанням нашої системи, яка існувала раніше, пішло б до п'яти років", – зазначив він.

За його словами, ДНК-машини здатні обробляти зразки всього за 100 хвилин. При цьому раніше черга на отримання зразків могла тривати роками.

Раніше

В Україні станом на ранок 26 лютого внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, загинула 461 дитина, щонайменше 927 – поранені.

Читайте також:
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти