USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

До тривалих блекаутів не готові: Мобільні оператори провалили перевірку НКЕК

Мобільні оператори не здатні забезпечити тридобову автономність та безперервність надання послуг абонентам під час тривалих блекаутів
мобільний зв'язок
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні всі оператори мобільного зв’язку до можливих блекаутів у країні не готові. Мобільні оператори не здатні забезпечити тридобову автономність та безперервність надання послуг абонентам. Такого висновку дійшла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій після проведення позапланових перевірок.

"Під час позапланових заходів нагляду уповноважені НКЕК особи перевіряють реальний стан забезпечення технічних засобів, які надають безперервний зв’язок для об’єктів, що визначені обласними військовими адміністраціями як критичні, засобами резервного електроживлення, необхідним запасом пально-мастильних матеріалів. Водночас перевіряється наявність підготовленого персоналу та транспортних засобів для забезпечення роботи зазначених засобів зв’язку в умовах триденних блекаутів", – пояснили в Нацкомісії.

Втім, за результатами семи позапланових перевірок у компаніях Київстар, Vodafone Україна та lifecell дійшли висновків, що мобільні оператори не здатні забезпечити тридобову автономність та безперервність надання послуг абонентам.

Зрештою, НКЕК двічі йшла назустріч операторам і своїм рішенням продовжувала терміни усунення порушень, зазначених у приписах, на додаткових 30 днів. Кожен з постачальників за цей час повинен був вжити усіх необхідних заходів для забезпечення своєї мережі автономністю по всіх визначених точках у всіх областях України. У встановлені терміни кожен з операторів повідомив про успішне усунення порушень, виявлених в ході перевірок, додали в Нацкомісії.

"Станом на кінець серпня 2023 року, проводячи перевірки, ми очікували отримати мінімальні похибки, адже осінь вже настала і питання наявності зв’язку у разі масових ушкоджень об’єктів електроенергетики в осінньо-зимовий період є надважливим", – констатують у відомстві.

Однак крайня перевірка готовності мережі до триденного блекауту в компанії lifecell встановила нездатність оператора забезпечити зв'язком критично важливі об'єкти. Комісія наказала усунути виявлені порушення протягом 20 днів. В разі невиконання припису, розглядатиметься питання щодо накладення штрафних санкцій на оператора.

Там зауважили, що НКЕК планує і надалі перевіряти стан готовності мереж операторів до безперебійного надання послуг належної якості громадянам України у разі можливої відсутності стаціонарного електроживлення та тривалих блекаутів.

Зауважимо, що ще на початку року мобільні оператори обговорювали підвищення тарифів на свої послуги. Там пояснювали, що це – вимушений крок, який продиктований ринком.

"Наша мета як оператора – за будь-яких обставин забезпечувати безперервність роботи мобільної мережі. Тому перегляд цін – вимушена для нас міра, але вона дозволить й надалі працювати й надавати послуги мільйонам абонентів", – прокоментували тоді у lifecell.

А у "Київстарі" говорили, що інженери також покращують роботу мережі в умовах відключення світла.

Читайте також:
Lifecell оштрафували на понад 10 млн гривень за неготовність до блекаутів Lifecell оштрафували на понад 10 млн гривень за неготовність до блекаутів
Lifecell купила інвестиційна французька компанія Lifecell купила інвестиційна французька компанія
"Мапа стійкості": "Київ Цифровий" об’єднав мапу укриттів і пункти обігріву
"Київстар" відновив ще одну послугу після кібератаки і готується ввімкнути SMS