USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Президент звільнив Гайдая, Марченка і Гамалія з посад голів Луганської, Одеської та Хмельницької ОВА

Відповідні укази опубліковані на сайті глави держави
Гайдай, Марченко, Гамалій
Джерело: РБК-Україна

Президент України Володимир Зеленський підписав укази про звільнення Сергія Гайдая, Максима Марченка та Сергія Гамалія з посад голів Луганської, Одеської та Хмельницької військових адміністрацій. 

Подробиці

Відставка нинішнього очільника Луганської ОВА Гайдая, вірогідно, пов’язана із призначенням його послом у Казахстан. Повідомляється, що агреман на призначення нового посла Казахстан надасть після проведення позачергових парламентських виборів, які заплановані на 19 березня. 

Раніше ми повідомляли, що після захоплення окупантами значної частини Луганської області Гайдая вирішили перевести туди, де знадобиться його досвід. Казахстан вигідний з точки зору інвестицій, а також є важливою країною для розвитку відносин, оскільки має нафту, газ та озброєння. Проти призначення Гайдая послом до Казахстану активно виступали росіяни.

Гайдай очолював Луганську ОВА з 25 жовтня 2019 року.

Щодо очільника Одеської ОВА Максима Марченка – причини його звільнення невідомі. Однак рішенню про його звільнення передувало кілька гучних скандалів, пов'язаних з корупцією серед його заступників. Були затримані заступники Марченка – Олег Муратов та Ігор Ткачук.

Також Служба безпеки України на початку березня провела обшуки в Одеській ОВА, затримано чиновника, який отримував хабарі від підприємців. Заступник начальника одного з управлінь за хабарі пропонував комерсантам своє сприяння у "безперешкодному виділенні земельних ділянок у Південному регіоні". Чиновника було затримано під час отримання хабаря від місцевого підприємця у розмірі 40 тисяч доларів.

Марченко очолював Одеську ОВА з 1 березня 2022 року.

Що стосується голови Хмельницької ОВА Гамалія, то причини його звільнення також невідомі. Однак раніше повідомлялось, що він в ніч на 12 березня був затриманий патрульними після початку комендантської години. Гамалій був за кермом у нетверезому стані.

Він очолював Хмельницьку ОВА з 3 грудня 2020 року.

Хто очолить Луганську, Одеську та Хмельницьку ОВА

Варто зазначити, що раніше в ЗМІ активно обговорювалось кілька прізвищ тих, хто може стати новим головою Луганської ОВА. Серед інших називались народний депутат від "Слуги народу" Максим Ткаченко. Його на цю посаду нібито лобіював голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Однак зараз, за даними ЗМІ, Офіс президента розглядає кілька кандидатур серед військових.  

Щодо Одеської та Хмельницької ОВА – то поки невідомо, хто може стати новими очільниками. Не виключено, що ними стануть також військові.

Раніше Зеленський призначив Романа Мрочка новим головою Херсонської міської військової адміністрації.

Читайте також:
Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні
На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня