USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Гайдай спростував інформацію про те, що Казахстан не погодив його кандидатуру на посаду посла

Водночас у МЗС Казахстану відмовилися коментувати це
Колишній начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай

Колишній начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай

Джерело: відкриті джерела

Колишній голова Луганської ОВА Сергій Гайдай спростував інформацію про те, що Казахстан не дав згоди на його призначення послом у країні. Про це він повідомив у коментарі "Суспільному".

"Це повна маячня. Річ тому, що ніякої офіційної відмови немає. Це просто або вигадки "ZN.UA", у чому я сумніваюся, бо навіщо їм це, або це просто замовна стаття, ось і все. Мої документи там так і залишаються. Якщо агреман прийде, значить, це погодження, якщо не прийде, тоді це тема для обговорень або для заміни кандидата. Але поки ніхто кандидата замінювати не планує і відмови немає", – заявив Гайдай.

При цьому колишній голова Луганської ОВА не володіє інформацією щодо термінів агреману.

На думку Гайдая, у Казахстані є певний російський вплив, і саме представники РФ заперечували проти його кандидатури.

"Там росіяни підключають дуже потужні адміністративні важелі для того, щоби тиснути на казахів і щоби вони не прийняли мене як посла, тому що я був керівником обласної адміністрації в Луганську, я працював на Закарпатті, я жив у Львові, жив у Києві, тобто я людина, яка знає фактичну інформацію, і там на місці зі мною буде важко сперечатися росіянам і запроваджувати свої наративи", – пояснив він.

Як пише "Радіо Свобода", у МЗС Казахстану заявили, що не коментують повідомлення ЗМІ про погодження кандидатури Гайдая на посаду посла.

"З огляду на конфіденційний характер зазначеної процедури, ми не маємо права коментувати інформацію, яку було опубліковано з посиланням на неназвані джерела", – сказали в пресслужбі МЗС Казахстану.

Що сталося?

Казахстан не погодив кандидатуру колишнього начальника Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая на посаду посла від України. Про це 22 травня поінформувало видання ZN.UA з посиланням на джерело.

Повідомлялося, що Київ зробив офіційний запит про кандидатуру Гайдая. Однак Астана відмовилася видавати йому агреман (згода на прийняття особи як глави дипломатичного представництва).

За словами співрозмовника, казахстанська сторона "м'яко, але жорстко" дала зрозуміти, що хотіла б бачити на місці посла України в Казахстані професійного дипломата.

Раніше

Як відомо, попередній український посол в Казахстані Петро Врублевський був саме професійним дипломатом. Тим не менш президент Володимир Зеленський був змушений звільнити його з посади в жовтні 2022 року після незадоволення Астани і істерики Москви, яка вимагала від Казахстану негайної висилки українського дипломата з країни.

Реакція сторін була викликана інтерв’ю українського посла місцевому блогеру, в якому він заявив про росіян наступне: "Намагаємося вбити їх якнайбільше. Чим більше ми вб’ємо росіян зараз, тим менше доведеться вбивати нашим дітям".

Кандидатура Гайдая    

Керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай може посісти місце посла у Казахстані

Після захоплення окупантами значної частини Луганської області Гайдая вирішили перевести туди, де знадобиться його досвід. Казахстан вигідний з точки зору інвестицій, а також є важливою країною для розвитку відносин, оскільки має нафту, газ та озброєння. Проти призначення Гайдая послом до Казахстану активно виступають росіяни. Про це повідомляє LB.ua.

"Я, як командна людина, буду працювати там, куди мене спрямує президент. Тим більше під час війни", – зазначив сам Гайдай.

Читайте також:
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар