USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Генерал США сумнівається у спроможності РФ успішно провести великий наступ на Україну

Чарльз Браун оцінив можливість Росії на полі бою під час великого наступу
Чарльз Браун
Чарльз Браун
Джерело: відкриті джерела

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал США Чарльз Браун вважає, що побоювання щодо імовірного масштабного весняного наступу російських окупантів на Україну можуть бути перебільшеними. Про це повідомляє Defence One.

Браун у розмові з виданням знову закликав до швидкого ухвалення оборонної допомоги Україні з боку США. Він допускає, що ЗСУ зіткнуться з продовженням російського артилерійського обстрілу в осяжному майбутньому. Разом з тим він висловив сумніви щодо спроможності РФ організувати новий великий наступ на Україну.

"Я не знаю, чи зможуть росіяни здійснити великий наступ. Я маю на увазі, якщо ви подивитеся на... що сталося протягом... минулого року, росіяни фактично кинули багато можливостей і особового складу, систем озброєння та транспортних засобів, щоб отримати те, що вони отримали", - сказав головний генерал США.

В цьому контексті Браун вказав на значні втрати, які російські загарбники зазнали при таких кампаніях.

"І, як я б сказав, це майже м’ясорубка", - зазначив американський генерал.

Він також озвучив думку журналістам, що ризик ескалації з боку Росії у її широкомасштабній військовій агресії проти України "не такий високий, як, можливо, був на початку".

Про передачу Україні ракет ATACMS

За словами Чарльза Брауна, передача Україні від Сполучених Штатів Америки далекобійних ракет ATACMS уже не така ризикована, як це було раніше.

У розмові з журналістами Браун заявив, що ризик ескалації під час передачі ракет ATACMS Україні, не такий високий, як, можливо, був спочатку. У 2022 році РФ публічно заявляла, що надання такої зброї Україні нібито перетне "червону лінію".

Тодішній голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі заявляв, що люди в академічних колах, аналітичних центрах або інших формах аналізу називають це "декларативною політикою". Йдеться про заяви високопоставлених чиновників, у яких йдеться про те, що вони будуть або не будуть робити, якщо відбудуться певні дії.

"Вищі військові чиновники вказали на російську військову доктрину, особливо в тому, що стосується так званого "екзистенціального ризику". Вони заявляли, що надання Україні такої зброї нібито може змусити Росію дати ядерну відповідь або підштовхнути її до нападу на партнера по НАТО", - пише видання.

Генерал США сказав, що стримана реакція Росії на серію нещодавніх атак українських безпілотників углиб території Росії дала змогу Пентагону скоригувати свій аналіз ризику відправки ATACMS.

"Це те, на що ми звертаємо увагу. Ви знаєте, яка ймовірність ескалації, виходячи з різних можливостей і різних дій", - сказав він.

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена працює над наданням Україні нових потужних балістичних ракет великої дальності. Наприкінці минулого року Сполучені Штати Америки почали постачати Україні армійські тактичні ракетні системи, відомі як ATACMS, але досі вони надали лише старіші системи ATACMS середньої дальності.

Тим часом президент України Володимир Зеленський заявив, що російський диктатор Володимир Путін може повернути Україні всі захоплені території. За словами Зеленського, українським військовим не обов'язково виходити на кордони 1991 року, а достатньо буде повернути території, окуповані Росією після початку великої війни. Глава держави вважає, що в такому разі Путін втратить силу всередині РФ і поверне захоплені території.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат