USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Білий дім працює над передачею Україні ракет ATACMS зі ще більшою дальністю

США схиляються до відправлення версії ракети більшої дальності, яка дасть змогу Україні завдати удару далі всередині контрольованого Росією Кримського півострова
HIMARS та ATACMS

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над наданням Україні нових потужних балістичних ракет великої дальності. Про це повідомляє NBC News з посиланням на джерела.

Наприкінці минулого року Сполучені Штати Америки почали постачати Україні армійські тактичні ракетні системи, відомі як ATACMS, але досі вони надали лише старіші системи ATACMS середньої дальності.

Тепер, за словами чиновників, США схиляються до відправлення версії ракети більшої дальності, яка дасть змогу Україні завдати удару далі всередині контрольованого Росією Кримського півострова.

Водночас зазначається, що фінансування Сполученими Штатами поставок зброї в Україну залишається невизначеним через невизначеність у Конгресі.

Представники Міністерства оборони повідомили NBC News, що у США обмежений запас ATACMS і що вони навряд чи відправлять їх в Україну без грошей для поповнення американських запасів.

Новини за темою: Гаубиці, системи Skynex і ракети для IRIS-T – Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги на суму 1,1 млрд євро

За словами двох американських чиновників, якщо Конгрес схвалить збільшення фінансування України, Сполучені Штати можуть включити системи ATACMS дальньої дії в один із перших пакетів військової допомоги. В американців також є боєприпаси й артилерія, які готові негайно вирушити в Україну.

При цьому чиновники не виключили, що вони можуть попросити союзників надати Україні ракети і поповнити запаси ATACM, якщо Конгрес не підтримає фінансування України.

Варто зазначити, що на полях Мюнхенської конференції з безпеки глава МЗС України Дмитро Кулеба зустрічався з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

"Я щойно приїхав сюди із зустрічі з держсекретарем Блінкеном", – сказав Кулеба невеликій групі репортерів у Мюнхені в суботу. – "Я провів більшу частину часу, виступаючи за ATACMS", – заявив він, пояснивши, що Україні потрібна версія ракети, яка може літати на 300 кілометрів.

Нагадаємо, раніше Сенат США підтримав законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, для України у документі передбачено понад 60 млрд доларів.

Для того щоб законопроєкт, який підтримав Сенат, набув чинності, його має схвалити Палата представників і підписати президент Джо Байден.

Проте Палата представників після дискусій стосовно законопроєкту щодо фінансової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню вирішила піти на перерву до 28 лютого. Тепер конгресмени мають повернутися до розгляду проєкту закону вже наприкінці лютого. 

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку