USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Французький суд відмовив Україні в екстрадиції Жеваго

Ордер на міжнародний арешт олігарха Україна видала у 2021 році
Костянтин Жеваго
Костянтин Жеваго
Джерело: відкриті джерела

Французький суд відхилив апеляцію українського уряду і постановив, що бізнесмен Костянтин Жеваго не підлягає екстрадиції у зв'язку зі звинуваченнями в розкраданнях, пише Reuters.

"(Суд) доходить висновку, що держава-заявник не в змозі гарантувати, що Жеваго буде судимий судом, який може забезпечити фундаментальні процесуальні гарантії та захист прав захисту", – йдеться у вердикті суду, отриманому Reuters.

Ордер на міжнародний арешт Жеваго, який працював у парламенті з 1999-го по 2019 рік, Україна видала 2021 року.

У чому звинувачують Жеваго

Раніше СБУ, Бюро економічної безпеки та Офіс генерального прокурора повідомили про підозру головному бухгалтеру Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Топменеджер підозрюється в тому, що сприяв ухиленню підприємством від сплати до держбюджету рентних платежів за використання надр родовища залізних руд на суму близько 2 млрд гривень. Це відбувалося кілька останніх років.

Полтавський ГЗК входить до складу гірничодобувної групи компаній Ferrexpo і належить олігарху-втікачу Костянтину Жеваго.

Він утік із країни кілька років тому через порушення кримінальної справи про шахрайство в його колишньому банку "Фінанси та Кредит", який збанкрутував 2015 року. З цього часу він курсує між Лондоном і Дубаєм.

27 грудня минулого року його затримали на гірськолижному курорті Куршевель за запитом української сторони. Суд тоді виніс рішення про екстрадиційний арешт українського олігарха-втікача Костянтина Жеваго. У січні він вніс заставу в 1 мільйон євро і вийшов із-під варти.

Більш детально про справу Жеваго, читайте тут.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори