USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Філії у РФ і т.о. Криму: Розслідувачі виявили російські зв’язки українських дельфінаріїв "Немо"

У російських Анапі, Джубзі та станиці Голубицькій функціонують дельфінарії, які, ймовірно, співпрацюють з українським "Немо" через дві юрособи
Немо в Одесі
Дельфінарій "Немо" в Одесі
Джерело: відкриті джерела

OSINT-розслідувачі Molfar та зоозахисники UAnimals зясували, що українська мережа дельфінаріїв "Немо", ймовірно, має звʼязки з Росією, працює в тимчасово окупованому Криму та курується ексдепутатами партії "Єдина Росія". Про це йдеться в розслідуванні, яке оприлюднили на сайті Molfar.

Як відомо, мережа дельфінаріїв "Немо" надає франшизу на відкриття дельфінаріїв по всьому світу. Перший дельфінарій "Немо" відкрили в Одесі у 2005 році за допомоги севастопольського ПП "Біологічна станція", що фінансувало будівництво приміщення та передало морських тварин в оренду.

"Далі ТОВ "Нерум" орендувало дельфінарій з тваринами, яких разом з будівлею та земельною ділянкою згодом і привласнило. Саме це товариство демонструє звʼязки української мережі дельфінаріїв "Немо" зі своїми російськими філіями", – кажуть розслідувачі.

Водночас у російських Анапі, Джубзі та станиці Голубицькій функціонують дельфінарії, які, ймовірно, співпрацюють з українським "Немо" через дві юрособи: ТОВ "Чудне море" та ТОВ "Екологічний центр".

Розслідувачі зазначають, що засновниками останнього є громадяни України, які паралельно є фундаторами одеського ТОВ "Нерум". Це – Раїса Кісловська, В'ячеслав Кучук, Михайло Кучук, Сергій Келюшок, Наталя Келлі, Дмитро Уривський. Зокрема, 2022 року "Екологічний центр" сплатив податків у Росію на суму 500 тис. рублів, а збитки склали 13,7 млн рублів.

"Раїса Кісловська – співзасновниця ТОВ "Дельфінарій "Немо", ТОВ "Нерум" та ТОВ "Одеський дельфінарій". У РФ особа з таким сами іменем – співзасновниця чинного "Екологічного центру". Є власницею 36% підприємства ТОВ "Нерум". Співвласником "Дельфінарію "Немо" є депутат Одеської міської ради Андрій Кісловський. З 2010-го по 2015 рік був директором юрдепартаменту ТОВ "Нерум", що належить Кісловській Раїсі Володимирівні, ймовірно, його матері", – продовжують розслідувачі.

Водночас співзасновник компаній ТОВ "Дельфінарій "Немо", ТОВ "Нерум" та ТОВ "Одеський дельфінарій" В'ячеслав Кучук, ймовірно, молодший брат ексвіцемера Одеси Михайла Кучука. У 2012-му Михайло сприяв відкриттю океанаріума на території Київського зоопарку замість павільйону для мавп.

Михайлу Кучуку у 2023 році оголосили підозру в одержанні неправомірної вигоди від злочинного угруповання Бориса Кауфмана та Алекса Боруховича (раніше Олександр Грановський). Він подав апеляцію щодо скасування підозри через неправомірні дії детектива НАБУ, але ВАКС її відхилив, лишивши підозру в дії.

Тісні зв'язки дельфінаріїв з РФ

Крім того, кажуть розслідувачі, в російському Нижньому Новгороді теж є дельфінарій. Станом на цьогорічний лютий власником якого, ймовірно, є "Фірма "Дельфін". Ця організація зареєстрована у 2002 році в Анапі, у тому ж місті, де функціонує дельфінарій "Немо".

Також в Алушті та Феодосії тимчасово окупованого Криму працюють дельфінарії "Немо", ймовірно, через юрособу, що так і зветься – ТОВ "Дельфінарій "Немо", засноване у 2014 році. Засновниками є український ТОВ "Нерум" з Одеси та Тетяна Рябчікова. Кримський "Дельфинарий "Немо" у 2022-му отримало ліцензії на утримання та використання тварин у дельфінаріях. Станом на лютий 2024 року це підприємство продовжує працювати.

Мережа тісно повʼязана із Сергієм Зіріновим, колишнім депутатом законодавчих зборів Краснодарського краю від партії "Єдина Росія". Як засновник, керівник або через довірені особи він володів 26 фірмами у РФ, зокрема і ТОВ "Чудне море". Його довірена особа станом на лютий 2024 року зазначена серед засновників.

"У 2013 році Зірінова заарештували: його підозрювали в організації замаху на вбивство заступника козачого отамана міста Анапи Ніколая Нєстєрєнка. Пізніше звинувачували у створенні банди та ще трьох вбивствах. А в 2017-му Зірінову винесли вирок у позбавленні волі на 21 рік. Майно арештували, але після апеляції арешт на розрахунковий рахунок ТОВ "Чудне море" скасували", – уточнили розслідувачі.

Дельфінарії "Немо" в Україні

Перший дельфінарій "Немо" відкрили в Одесі у 2005 році. Згодом мережа стала швидко зростати. Дельфінарії мережі були відкриті в Києві, Харкові, Донецьку та Бердянську. Донецький припинив роботу у 2014 році. Згідно з коментарями в офіційному пабліку VK, будівля дельфінарію згоріла, лишилося тільки кафе.

Того ж року був відкритий дельфінарій в Києві на території ВДНГ. У 2013 році винесли судове рішення за позовом Державної архітектурно-будівельної комісії про знесення самовільно побудованого дельфінарію "Немо", яке не виконали.  У 2016 році "Київводоканал" відключив дельфінарій від водопостачання, а у 2017-му заклад був заарештований за шахрайство в особливо великих розмірах.

Також у 2009-му був відкритий дельфінарій "Немо" в Харкові. Ймовірно, у 2014 році в цей дельфінарій перевезли тварин з дельфінарію Донецька. 

Варто зауважити, торік Одеський дельфінарій "Немо" опинився в центрі гучного скандалу через те, що нібито здавав в оренду для фотосесії тварин. І це попри те що українське законодавство забороняє фотопослуги з дикими тваринами поза зоопарками, цирками та дельфінаріями.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України