USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Суд поновив Фаріон на посаді професорки "Львівської політехніки"

Постанова апеляційного суду ще може бути оскаржена у Верховному суді
Ірина Фаріон
Ірина Фаріон
Джерело: відкриті джерела

Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки. Про це повідомляє "Суспільне".

Представник "Львівської політехніки" наголошував, що рішення Галицького районного суду є законним, тож його варто залишити без змін. 

Проте все ж таки накази ректора НУ "Львівська політехніка" про звільнення Ірини Фаріон від 15 листопада та 28 листопада визнали незаконними та скасували.

"Поновити Фаріон Ірину Дмитрівну на посаді професора кафедри української мови НУ "Львівська політехніка" з 24 листопада 2023 року. Стягнути з НУ "Львівська політехніка" на користь Ірини Фаріон середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 24 листопада 2023 року по 29 травня 2024 року в розмірі 123 927 гривень 27 копійок. Стягнути з НУ "Львівська політехніка" судовий збір у розмірі 5782 гривні 17 копійок", – оголосила суддя Львівського апеляційного суду.

Сама ж Фаріон заявила, що ще роздумує над тим, чи повертатись до університету.

"Я щаслива, що право існує окремо від політики. Це означає, що ми рухаємося у правильному напрямку. Не йдеться про мене, йдеться про те, щоб працювали закони, щоб ніхто не дозволяв собі під тиском зверхників ці закони змінювати. Я дякую колегії суддів за обґрунтоване рішення (...) Я думаю над тим (про повернення у "Львівську політехніку", – ред.) Є дуже багато сил, які хотіли б, щоб я не повернулася в "Політехніку", а мені дуже подобається йти проти сил, яким я не подобаюся.

Постанова апеляційного суду ще може бути оскаржена у Верховному суді. Представник "Львівської політехніки" заявив, що очікує на повний текст, а тоді буде ухвалене рішення.

Мовний скандал із Фаріон

15 листопада 2023 року Національний університет "Львівська політехніка" розірвав трудову угоду з Іриною Фаріон "за вчинення аморального проступку". Цьому рішенню передувало засідання ректорату "Львівської політехніки", на якому присутні заслухали питання щодо дотримання моральних принципів та етики професоркою Іриною Фаріон під час інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій, що вийшло на ютубі 4 листопада 2023 року.

У ньому мовознавиця висловила свої міркування про російськомовних бійців полку "Азов", заявивши, що не може назвати українцями військових, якщо ті говорять російською. 

"Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою, – то нехай себе назвуть "руськими". Чому вони такі очманілі? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", – наголосила тоді Фаріон. 

Після того як її звільнили, Ірина Фаріон подала позов до суду, щоб оскаржити рішення керівництва навчального закладу. У ньому ексвикладачка зазначила, що рівень її компетенції, професійні навички, робота на посаді викладача університету, а також наукові праці та законотворча діяльність на виборних посадах свідчать про те, що вона послідовно дотримується принципів запровадження державної мови в усі сфери життєдіяльності країни.

12 лютого Фаріон програла суд із поновлення на посаді.

Читайте також:
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Слідчий суддя продовжив строки досудового розслідування до 9 місяців
Суто політичний тиск і рейдерське захоплення: Кропачов прокоментував затягування розслідування справи зі сторони обвинувачення Суто політичний тиск і рейдерське захоплення: Кропачов прокоментував затягування розслідування справи зі сторони обвинувачення
У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві
Фактично 2,5 тисячі працівників та їх сім'ї, які проживають на лінії вогню, Фактично 2,5 тисячі працівників та їх сім'ї, які проживають на лінії вогню, "поставлені на межу виживання і злиднів", – директор ТОВ "Краснолиманське" про блокування рахунків