USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Двоє десантників РФ, які закатували полковника СБУ, отримали підозри

Один із них встромляв дерев’яний кілок в рану на голові полковника Служби безпеки України
Десантники отримали підозри у порушенні законів та звичаїв війни і жорстокому поводженні з цивільним населенням
Десантники отримали підозри у порушенні законів та звичаїв війни і жорстокому поводженні з цивільним населенням
Джерело: Офіс Генерального прокурора

Українські правоохоронці ідентифікували двох офіцерів збройних сил РФ, які катували та вбили співробітника Служби безпеки України. Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

"Це командир 175-го окремого розвідувального батальйону 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ РФ та його заступник", – йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що в березні 2022 року невстановлені військовослужбовці ЗС РФ забрали полковника Служби безпеки України та ще одного цивільного чоловіка з їх домівок і привезли до місця базування окупантів у лісосмузі поблизу Ворзеля Бучанського району. Там прив’язали його до дерева, а іншого чоловіка поклали на землю. Після чого били ногами та руками по тілу.

Окрім того, командир встромляв дерев’яний кілок в рану на голові полковника СБУ. Після цього його відв’язали від дерева та поклали до ями, де він помер.

Вони отримали підозри у порушенні законів та звичаїв війни і жорстокому поводженні з цивільним населенням (ч. 2 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

Катування полонених

Як раніше повідомлялося, понад 95% українських військовослужбовців зазнали катувань з боку росіян під час перебування в неволі РФ. Полонені зазнають тортур ще під час першого допиту – їх б’ють металевими палицями та жорстко б'ють струмом.

Крім того, від початку повномасштабного вторгнення окупанти стратили щонайменше 61 українського військовополоненого. Про підозри у цій справі повідомлено лише чотирьом росіянам, винесено один вирок суду.

Генпрокурор Андрій Костін заявив, що понад 2200 українських військових, які перебували в російському полоні, піддавались тортурам – окупанти катують їх, утримують у нелюдських умовах, морять голодом, відмовляють у медичній допомозі, б’ють за українську мову та вдаються до інших способів фізичного насильства.

Читайте також:
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом
Близько 40% повернутих з російського полону людей мали статус зниклих безвісти, – Лубінець Близько 40% повернутих з російського полону людей мали статус зниклих безвісти, – Лубінець
ДБР завершило розслідування у справі про держзраду Дубінського ДБР завершило розслідування у справі про держзраду Дубінського
Україна повернула з російського полону ще 103 українських військових. Фото Україна повернула з російського полону ще 103 українських військових. Фото