USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Дії з катуванням та побиттям у Божківській колонії – це залишки радянських практик насилля, – Малюська

Про побиття міністру юстиції стало відомо ще рік тому
Малюська в колонії_1
Малюська під час візиту до Божківської колонії
Джерело: Міністерство юстиції України

Міністр юстиції України Денис Малюська підтвердив раніше оприлюднені факти катувань у Божківській колонії №16. І назвав дії з катуваннями на Полтавщині залишками радянських практик насилля.

За словами Малюськи, про побиття йому стало відомо рік тому.

"Перша думка була, що вибивали гроші (про це і повідомили ДБР), але виявилося, що так окремі співробітники намагалися побороти злочинну ієрархію: злочинці на високих позиціях в ієрархії не працюють і бояться втратити свій статус, якщо почнуть працювати. Їх били, щоб ті взяли швабру і почали прибирати", – зазначив міністр.

До того ж посадовець заявив: такі дії з катуванням та побиттям у Божківській колонії – "це залишки радянських практик насилля і таке толерувати не можна".

"Інформації, хто конкретно бив, у нас не було до останніх днів (якщо звернули увагу, на відео вони маскувалися). Але для ухвалення управлінських рішень вистачило і того, що було. Одразу відреагували: усе керівництво колонії звільнили влітку 2023-го", – додав Малюська.

Водночас нові керівники колонії у липні 2023 року отримали вказівку зробити її зразковою. Це міністр перевірив особисто. Тоді урядовець приїжджав до колонії, говорив із засудженими та оглядав території установи.

Новини за темою: Смерть на волі чи за ґратами: Чи звільняють в Україні довічно ув'язнених, які тяжко хворіють?

Що передувало?

29 травня правоохоронці повідомили про підозру чотирьом службовим особам Державної установи "Божківська виправна колонія (№16)", що на Полтавщині, в системному катуванні в’язнів. І жертвами злочинців були майже всі, хто потрапляв до колонії.

За даними слідчих ДБР, новоприбулим погрожували поселенням серед "відторгнутих загалом" в’язнів та били доти, поки не ламали волю. Також примушували беззаперечно виконувати будь-які вказівки.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

А процес виявлення осіб, які стали жертвами службових осіб колонії, триває.

Читайте також:
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці
В Україні 60% випадків домашного насильства вчиняють військові, багатьом з них потрібна психологічна допомога, – очільник МВС В Україні 60% випадків домашного насильства вчиняють військові, багатьом з них потрібна психологічна допомога, – очільник МВС
За надсилання образливих повідомлень сексуального характеру у месенджери каратимуть штрафом до 2720 гривень: Закон підписано За надсилання образливих повідомлень сексуального характеру у месенджери каратимуть штрафом до 2720 гривень: Закон підписано