USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Ходили по тілу й били кийками: Чотирьох службовців виправної колонії на Полтавщині підозрюють у системному катуванні в'язнів

Серед іншого – задокументовано факт завдання понад 200 ударів одному із засуджених
затримання в колонії_2
Затримання в колонії
Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

Правоохоронці повідомили про підозру чотирьом службовим особам Державної установи "Божківська виправна колонія (№16)", що на Полтавщині, в системному катуванні в’язнів. І жертвами злочинців були майже всі, хто потрапляв до колонії, зазначають у пресслужбі ДБР.

За даними слідчих, новоприбулим погрожували поселенням серед "відторгнутих загалом" в’язнів та били доти, поки не ламали волю. Також примушували беззаперечно виконувати будь-які вказівки.

"Зокрема, з моменту прибуття до колонії кожен із засуджених проходив жорстку процедуру приймання, під час якої новоприбулих засуджених змушували прибирати підлогу, знімаючи вказаний процес на відеокамеру. У разі відмови до нього застосовували тортури: били руками, ногами, гумовими кийками, палицями у різні частини тіла, викручували руки тощо. Також ходили по тілу в’язнів, яке тримали в лежачому положенні на мокрій поверхні", – йдеться у повідомленні.

Задокументовано факт катування у лютому 2022 року засудженого упродовж майже однієї години. Серед іншого – й завдання понад 200 ударів одному із засуджених.

Крім того, є відеофайли, на яких зафіксований момент завдання тяжких тілесних ушкоджень одному з новоприбулих в’язнів цієї колонії. Експертиза відео підтвердила його справжність, відео долучили до матеріалів провадження як один з доказів протиправних дій працівників виправної установи.

У матеріалах є й інші факти катувань у цій та інших виправних установах. Також встановлюють докази щодо причетності інших службових осіб колонії, в тому числі керівного складу.

Разом з тим слідчі перевіряють інформацію навіть про факти смерті від побоїв. Загалом призначили 10 експертиз.

"Також проводять слідчі дії в офісі Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань ДКВС та у керівника цієї установи. Крім інформації про можливу організацію системи поборів та знущань у підпорядкованих закладах виконання кримінальних покарань перевіряють і підстави отримання ним у приватну власність майна, яке значно перевищує офіційні доходи. Йдеться про численні квартири, офісні приміщення та елітні автомобілі", – додали в пресслужбі Офісу генерального прокурора України.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

А процес виявлення осіб, які стали жертвами службових осіб колонії, триває.

Новини за темою: Смерть на волі чи за ґратами: Чи звільняють в Україні довічно ув'язнених, які тяжко хворіють?

До речі, ми повідомляли, що близько 4,5 тисяч засуджених погодилися із тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу. Приміром, на початку повномасштабної війни Міністерство юстиції отримало понад тисячу заяв від засуджених, які хотіли воювати.

Читайте також:
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці
ДБР встановило правоохоронців, які здійснили перші постріли по мітингувальниках на Майдані ДБР встановило правоохоронців, які здійснили перші постріли по мітингувальниках на Майдані
Мобілізовані засуджені можуть знову вчинити злочин, що викличе набагато більше обурення, – Малюська Мобілізовані засуджені можуть знову вчинити злочин, що викличе набагато більше обурення, – Малюська