USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Данія виділила на допомогу Україні майже 300 млн євро: Частина грошей піде на виробництво ракет

Зокрема, пакет допомоги передбачає інвестування українського ОПК
Данія Україна
Джерело: відкриті джерела

Уряд Данії оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні на 2,2 млрд крон (близько 295 млн євро). Про це повідомило Міністерство оборони країни.

Кошти з нового пакета задіють, зокрема, в оборонну промисловість України для придбання та безоплатного передання зброї та боєприпасів, безпілотних літальних апаратів і виробництва ракетних деталей у співпраці з Нідерландами та Чехією, а також на значну допомогу в морській сфері.

Загальна вартість пакета становить приблизно 2,2 млрд данських крон (295 млн євро), з яких 200 млн крон (28,5 млн євро) підуть безпосередньо в інвестування українського ОПК.

"У березні я відвідав низку українських підприємств оборонної промисловості в Києві, і стало зрозуміло, що є великий потенціал для майбутнього співробітництва, яке може постачати необхідне обладнання в Україну, що допоможе змінити ситуацію на полі бою", – сказав міністр оборони Трольс Лунд Пульсен.

Новини за темою: Данія затримує передачу Україні літаків F-16 на пів року

Очільник оборонного відомства Данії наголосив, що прямі інвестиції в український ОПК – це нова ініціатива, яка, як він сподівається, може надихнути інші країни зробити те саме, щоб Україна сама могла виробляти більше військового обладнання.

Пакет також передбачає укладення низки різних угод із союзниками щодо закупівель і пожертвувань для України від оборонної промисловості західних країн, а також спільних пожертвувань. Частину зброї поставлятимуть данські компанії.

Як відомо, раніше президент України Володимир Зеленський і прем'єрка Данії Метте Фредеріксен у Львові підписали документ про гарантії безпеки між країнами. 

У 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, Данський фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на поточну підтримку нашої держави у 2023–2028 роках.

Ще раніше Данія вирішила передати Україні всю артилерію, яку має в запасі.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів