USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Чому РФ повинна звільнити місце у Радбезі ООН

Сьогодні Україна планує порушити питання про перебування РФ в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй
кулеба МЗС
Джерело: відкриті джерела

Україна має намір 26 грудня порушити питання про подальше перебування Російської Федерації в Раді Безпеки ООН. Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону.

"Ми офіційно виступимо з такою позицією... У нас питання дуже просте: а чи має право Росія залишатися постійним членом Ради Безпеки ООН і бути в Організації Об'єднаних Націй взагалі? У нас є переконлива та аргументована відповідь – ні не має", – наголосив міністр.

Він також зазначив, що питання того, що буде з Росією після її поразки в розв'язаній нею війні, перестає бути табу для світової дипломатії.

"Ці питання поки не обговорюють на пресконференціях і в публічних заявах лідерів держав і урядів, але рівнем нижче люди вже ставлять питання – якою має стати Росія, щоб вона не становила загрози миру і безпеці", – додав Кулеба.

Причини, з яких РФ повинна звільнити місце у Радбезі ООН:

  • РФ систематично порушує Статут ООН, тому юридично та морально не має права бути привілейованим учасником групи країн, відповідальних за мир на планеті.
  • Через російську агресію Радбез Організації Об'єднаних Націй повністю паралізований як орган, відповідальний за підтримку міжнародного миру.
  • Застосовуючи право вето в Радбезі ООН, Росія користується з недієвості цього інструменту запобігання і протидії агресії, плануючи подальші інтервенції та загарбання.
  • Перехід крісла СРСР в Організації Об'єднаних Націй до РФ у грудні 1991 року не був належно оформленим – необхідно змусити Росію заново вступати в організацію.
  • Україна, бувши поряд із Росією та Білоруссю однією з держав – засновниць ООН, може заявити про своє право на постійне місце в Радбезі ООН як єдина з цих трьох держав – спадкоємців СРСР, яка не порушила Статут Організації Об'єднаних Націй.
Читайте також:
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ