USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Майже сім тисяч українських строковиків звільнять у запас цієї весни

Закон про демобілізацію строковиків президент підписав 26 лютого
ЗСУ строковики
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Майже сім тисяч українських військових строкової служби звільнять у запас. Станеться це до кінця весни. Про це повідомили в Генштабі.

"Відповідно до указу президента України від 07.03.2024 №149/2924 "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби" протягом квітня – травня у Збройних силах України, Державній спеціальній службі транспорту та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях здійснюється звільнення y запас військовослужбовців строкової військової служби", – йдеться в повідомленні.

Крім того, у Генштабі нагадують, що призовний вік знижено з 27 до 25 років. Тобто тепер громадяни, які досягли 25-річного віку, підлягатимуть зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов’язаних. 

Що цьому передувало?

23 лютого Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроєкт №11035 про демобілізацію військових строкової служби.

Вже через три дні Зеленський підписав закон про демобілізацію військових строкової служби.

Як діяти громадянам, яким виповнилось 25?

Територіальні центри комплектування викликатимуть осіб, які перебували на військовому обліку призовників та досягли 25-річного віку для уточнення облікових даних, проходження медичного огляду та оформлення відповідних військово-облікових документів.

Замість строкової служби – базова підготовка

У новому законопроєкті про мобілізацію прописано, що замість строкової служби буде загальна військова підготовка, а також обов’язкове навчання, зокрема протягом двох-трьох місяців перед відправкою на фронт.

Загальну військову підготовку проходитимуть громадяни у віці від 18 до 24 років. Попередньо, місце та час підготовки можна буде обрати самому. У мирний час його термін складатиме п’ять місяців, у воєнний час – три. При цьому за людиною зберігатиметься робоче місце. До цього виду військової служби не залучатимуться громадяни, які пройшли базову загальновійськову підготовку у ВНЗ.

З 2025 року така підготовка буде запроваджена у вищих навчальних закладах.

Читайте також:
Міноборони законтрактувало озброєння на 237 мільярдів гривень, але потрібно щонайменше в 2 рази більше, - Безрукова Міноборони законтрактувало озброєння на 237 мільярдів гривень, але потрібно щонайменше в 2 рази більше, - Безрукова
Жінки-медики тепер не можуть працевлаштуватися як невійськовозобов’язані Жінки-медики тепер не можуть працевлаштуватися як невійськовозобов’язані
Наступ окупантів на Сумщину не слід виключати, – Демченко Наступ окупантів на Сумщину не слід виключати, – Демченко
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський