USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Чернігівський драмтеатр призупиняє роботу через мобілізацію чоловіків

До ТЦК викликали 34-х працівників театру, декого вже відправили на навчання
Чернігівський театр
Військовий квиток на тлі драмтеатру в Чернігові
Джерело: Суспільне

Чернігівський драматичний театр на невизначений термін припиняє роботу. Це пов'язано з тим, що в межах мобілізації до Територіального центру комплектування викликали 34-х працівників театру, деякі з них вже поїхали на навчання, повідомляє "Суспільне".

Художній керівник театру та заслужений артист України Андрій Бакіров розповів, що до драмтеатру надійшов лист із військкомату про виклик туди 34-х військовозобов'язаних працівників театру, зокрема акторів та технічного персоналу.

"Не готовий сказати точно, скільки це осіб. Сім акторів, два звукооператори, один монтувальник, один музикант-скрипаль – не хочу когось забути, список у нас великий. Лист прийшов на 34 людини, саме розпорядження виклику до військкомату. Були навіть ті, хто вже служить у Збройних силах України", – зауважив Бакіров.

Орієнтовно сім-вісім людей в ТЦК відправили на дообстеження, наприклад водія, якому вже майже 60, а решту – на навчання, додав худкерівник.

Водночас драмтеатр не отримав статусу критично важливого підприємства для регіону, хоча запит на це з відповідними документами робили. Тож через це в закладі не мали можливості бронювати своїх співробітників.

"Театр, не зрозуміло на який час, але буде закритим, практично нічого не можемо робити. Тільки працювати над чимось новим. Зараз всі в такому шоковому стані: забрали практично всіх чоловіків, лишилися ті, які мають з певних причин бронь, також молодий актор, якому 24 роки, хтось навчається, і пенсіонери", – підсумував Бакіров.

Новини за темою: Поліція може застосувати силу, якщо військовозобов’язаний перебуває в розшуку, – Вигівський

Мобілізація триває

Як відомо, закон про мобілізацію набрав чинності 18 травня. Тепер усі чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 календарних днів від початку дати дії закону зобов’язані оновити дані стосовно свого місця перебування. А вручення повістки буде вважатися здійсненим тоді, коли ТЦК надішле документ на останню відому адресу, за якою зареєстрована особа.

Крім того, президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення покарання за порушення військового обліку та ухилення від мобілізації. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 гривень.

Не менш важливо, щоб у громадянина була інформація щодо оновлення даних з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Приписне посвідчення, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного – ці документи мають постійно бути при собі.

До того ж оновити дані, згідно з новим законом, можна через застосунок "Резерв+". Він надає можливість оперативного оновлення даних і доступу до інформації в реєстрі "Оберіг" та став доступним для скачування на смартфонах через App Store і Google Play Market з 18 травня.

Читайте також:
Крадіжка даних та е-повістки: Міноборони спростовує найпопулярніші міфи про застосунок Крадіжка даних та е-повістки: Міноборони спростовує найпопулярніші міфи про застосунок "Резерв+"
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків