USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Через повітряні тривоги втрати держбюджету України становлять 3 млрд гривень на добу, – Гетманцев

Торік збитки від тривог в Україні складали 7 мільярдів гривень на день
Гроші
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Якщо говорити про податки, то втрати бюджету від зупинки економічної діяльності через повітряні тривоги становлять 3 млрд гривень на добу вимушеного простою. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, торік збитки від тривог в Україні складали 7 млрд гривень на день. Цьогоріч сума може збільшитися.

"Якщо рахувати збитки у прив’язці до ВВП – вони постійно збільшуються. Але тут треба враховувати номінально зростаючий ВВП – за оцінками НБУ, ВВП цього року становитиме 6,63 трлн грн. Якщо припустити, що під час тривоги зупиняється половина економіки, збитки за чисту добу тривоги умовно становитимуть – 9 млрд грн (у 2022 році – 7 млрд грн)", – зазначив Гетманцев.

Також він пояснив, що такий підхід до розрахунків є приблизним і може змінюватися по регіонах. На приблизність розрахунків впливає й те, що значна частина тривог припадає на нічний час. Однак оцінити орієнтовний масштаб втрат у валовій доданій вартості все ж можна.

"Всі податки по зведеному бюджету (разом з ЄСВ) займають близько третини ВВП (у 2022 році – 34% ВВП). Тому, якщо говорити про податки, то втрати від зупинення економічної діяльності для бюджету складають 3 млрд грн на добу вимушеного простою", – уточнив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Якщо взяти мінімальну сумарну тривалість тривог у дві доби на місяць, втрати зведеного бюджету і Пенсійного фонду можуть сягати 6 млрд грн/місяць, наголосив він.

Гетманцев переконаний, що з урахуванням посилення нашої ППО певне практичне рішення щодо затяжних тривог буде знайдено. Мінімізувати збитки і при цьому убезпечити українців – це те завдання, яке нині вирішується.

Напередодні ми повідомляли, що в Україні не змінюватимуть схему оповіщення населення через зліт МіГ-31. Повітряні сили ЗСУ будуть продовжувати оголошувати небезпеку щодо ударних БПЛА, ракетної атаки і тактичної авіації чи РСЗВ.

Читайте також:
Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії