USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Чехія закупить сотні тисяч боєприпасів для України коштом заморожених російських активів

Це відбуватиметься в межах чеської ініціативи закупівлі боєприпасів
боєприпаси

Боєприпаси. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Частина коштів, отриманих від доходів від російських активів, заморожених в Європейському Союзі, піде на постачання боєприпасів в Україну в межах чеської ініціативи. Про це повідомила міністр оборони Чехії Яна Чернохова.

"ЄС ухвалив таке рішення. Тому зможемо придбати для України ще сотні тисяч таких необхідних великокаліберних боєприпасів", – сказала посадовиця.

Чернохова акцентувала, що такий крок є ще одним доказом довіри союзників до самої Чехії і чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України.

За її словами, така можливість підтримати Україну є унікальною. Оскільки є змога використати ресурси, які спочатку належали Росії, і врятувати державні фінанси європейських країн.

Зазначимо, в червні уряди країн Євросоюзу погодилися спрямувати 1,4 млрд євро прибутку від заморожених російських активів на закупівлю зброї та іншу підтримку для України.

Більше про чеську ініціативу

Як відомо, в середині лютого президент Чехії Петр Павел повідомив, що його країна виявила 800 тисяч артилерійських боєприпасів, які можна придбати для України. Він уточнював, що для цього необхідне фінансування, а Прага виконує роль посередника з країнами, які готові фінансувати купівлю боєприпасів для України.

На початку березня стало відомо, що союзники Києва зібрали кошти на закупівлю 800 тисяч снарядів для ЗСУ в межах ініціативи Чехії. Завдяки такому фінансуванню 500 тис. боєприпасів для поставки в Україну до кінця року буде достатньо.

У липні та серпні в межах цієї програми країна отримає ще 100 тисяч боєприпасів.

Також наприкінці липня Чехія оголосила про старт другого проєкту із закупівлі боєприпасів для України під робочою назвою "Ініціатива-2025".

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції