USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Буданов просить Канаду передати Україні понад 83 тисячі ракет CRV7, – Global News

Очільник ГУР МОУ переконаний, що українці готові взяти на себе ризики й звикли працювати зі старими боєприпасами
буданов

Кирило Буданов

Джерело: відкриті джерела

Глава української розвідки Кирило Буданов закликав уряд Канади передати Україні понад 83 тисячі ракет CRV7, які там планують утилізувати. Про це очільник ГУР МОУ сказав в інтерв'ю канадському Global News.

За його словами, це допомогло б Україні відбиватися від російських військ і заощадило б канадським платникам податків витрати на утилізацію цих ракет.

"CRV7 можна використовувати як в українських ударних вертольотах, так і в наземних пускових установках для ураження російських танків і артилерії. Україна обговорювала це питання з Канадою, але все ще очікує на рішення. Українці готові взяти на себе ризики й звикли працювати зі старими боєприпасами", – сказав Буданов.

Що передувало?

Міноборони Канади вивчає можливість передачі Україні десятків тисяч ракет "повітря-земля" CRV7, які планували утилізувати. 

Зазначається, що канадські Збройні сили мають на озброєнні 83 тис. 303 ракети CRV7, які були розроблені у 1980-х роках і зняті з озброєння на початку 2000-х років. Три роки тому федеральний уряд підписав контракт на утилізацію цих ракет протягом кількох років.

Лідер опозиційної Консервативної партії Канади П'єр Пуальєвр на засіданні парламенту 2 лютого вимагав відправити ракети CRV7 Україні. Чиновник зауважував, що краще віддати боєприпаси Україні, ніж утилізувати. 

"Замість того, щоб змусити канадців платити мільйони доларів за виведення з експлуатації цієї зброї зброю слід віддати Україні, яка може використовувати її для захисту суверенітету", – говорив політик.

Лише вісім тисяч ракет з усіх мають боєголовки в хорошому стані, а решту планують використати як запчастини для української програми безпілотників.

Що відомо ще про CRV7?

Ці ракети розробили в Канаді під час холодної війни. Їх вважали одними з найпотужніших ударних ракет класу "повітря-земля" свого часу. Під час війни в Афганістані ракети все ще перебували на озброєнні країн-союзників.

Новини за темою: Канада запровадила нові санкції проти РФ: Хто в "чорному списку"?

CRV7 можна стріляти як із бойових літаків, так і з ударних гелікоптерів. Ракети оснащені різними типами боєголовок – одна з яких – на 7,3 кілограма – здатна пробивати броньовані або дуже посилені цілі.

Раніше

Ми повідомляли, що Канада підготувала та передала Україні проєкт безпекової угоди. Зараз документ перебуває в Офісі президента на узгодженні. 

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо запевнив Володимира Зеленського під час його візиту у вересні минулого року, що Канада зобов’язується надавати багаторічну підтримку і хоче це "унормувати" та переконатися, що Україна відчуває "передбачуваність підтримки".

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат