USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Мобілізовані засуджені можуть знову вчинити злочин, що викличе набагато більше обурення, – Малюська

Мін’юст проситиме командування ЗСУ не відпускати у відпустку тих, у кого є "великий ризик вчинення повторного злочину"
засуджені тюрма
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Мобілізовані до лав Збройних сил України засуджені після умовно-дострокового звільнення можуть знову вчинити злочин. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю YouTube-каналу "Це Ніхто Не Буде Дивитись".

Він зазначив, що якщо ув'язнений, який вийшов умовно-достроково, щоб доєднатися до лав Збройних сил України, потім вчинить злочин, це викликатиме набагато більше обурення і медійного шуму, аніж якщо злочин вчинить звичайний військовозобов'язаний.

"Люди зараз мають певний страх, а він потім буде якимось чином доведений. Всі ми любимо говорити: "а я ж говорив". Це нас очікує. До цього треба готуватися, в тому числі комунікаційно, в тому числі показувати статистику, що відбувалося, що відбулося", – пояснив очільник Мін'юсту.

Новини за темою: Перші засуджені, які приєдналися до ЗСУ, взяли в полон росіянина

Також Малюська пояснив, яка різниця в мобілізації засуджених в Росії та Україн.

"В Росії механізм не був добровільним. Спочатку їх намагалися переконувати, обіцяти гроші. Потім це перейшло в доволі серйозний примус... Плюс – система забезпечення абсолютна інша. У нас є певні обмеження, але загалом статус дуже схожий до звичайних військовослужбовців. Участь – добровільна, є соціальне забезпечення. Ми точно не рекомендуватимемо та спілкуватимемося із ЗСУ, щоб не відпускали тих, де ми розуміємо, що є великий ризик вчинення повторного злочину. Тому це дуже вибірковий підхід, не масовий", – додав він.

Мобілізація засуджених

В’язні, які захочуть мобілізуватися, зможуть піти в армію за рішенням суду згідно з механізмом умовно-дострокового звільнення. Важливою умовою є те, що до завершення терміну їх покарання має залишатися не більше трьох років. В’язням, яким залишилося перебувати у в’язницях довше, і довічно засудженим відмовлятимуть одразу без права перегляду.

Проходитимуть вони службу у спеціальних підрозділах. Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиме командир військової частини, куди вони потрапляють.

Майже п'ять тисяч засуджених вже погодились вийти з тюрми на фронт

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька повідомила, що близько 4,5 тисяч засуджених погодилися із тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

Загалом в Україні нараховується 27 тис. осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження та позбавлення волі. З них, за озвученою представником Міністерства юстиції на засіданні профільного комітету інформацією, 20 тис. засуджених можуть скористатися правом умовно-дострокового звільнення.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі