USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Перші засуджені, які приєдналися до ЗСУ, взяли в полон росіянина

Частина засуджених вже проходять злагодження в українській армії
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Перші засуджені, які приєдналися до ЗСУ, вже встигли взяти в полон російського військового. Про це розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в інтерв'ю hromadske.

Як зазначила посадовиця, частина ув'язнених вже проходять злагодження в українській армії.

За її словами, до армії наразі долучилися понад 600 ув'язнених, і це число зростає. Станом на 29 травня засуджених, які виявили бажання мобілізуватися, – понад 4 тисячі.

Їхні заяви мають розглядатися в суді. Перед цим ув'язнені-добровольці проходять перевірку, військово-лікарську комісію та знайомство з командирами.

Новини за темою: Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія

У Мін'юсті переконані, що ініціатива доводить свою ефективність.

"Засуджені, які йдуть служити зараз, роблять це абсолютно контрольовано після перевірки, відповідно до закону. Вони будуть готуватися і виконувати важливу для нашої держави роботу. Роботи на фронті багато, не обов'язково зі зброєю. Але навіть якщо зі зброєю, у мене вже є успішний кейс: надійшла інформація, що одні з перших засуджених взяли в полон росіянина", – розповіла вона.

Де служитимуть колишні ув'язнені, визначає Міністерство оборони, додає посадовиця, утім, запевняє: українська практика не повторює російську.

Мобілізація ув'язнених

27 травня президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України.

Документ передбачає, що в’язні, які захочуть мобілізуватися, зможуть піти в армію за рішенням суду згідно з механізмом умовно-дострокового звільнення. Важливою умовою є те, що до завершення терміну їх покарання має залишатися не більше трьох років. В’язням, яким залишилося перебувати у в’язницях довше, і довічно засудженим відмовлятимуть одразу без права перегляду.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом