USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Білий дім підтримав конфіскацію активів РФ на користь України, – Bloomberg

Йдеться про конфіскацію частини з 300 мільярдів доларів заморожених російських активів
США - Україна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить їй конфіскувати частину з 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, щоб спрямувати їх на відновлення України.

"Законопроєкт надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України", – йдеться в меморандумі Ради нацбезпеки – одному з трьох таких повідомлень, з якими ознайомилося агентство Bloomberg.

Підтримка Байденом цього кроку з'явилася на тлі блокування республіканцями в Конгресі виділення Україні понад 60 мільярдів доларів, частково через побоювання, що Вашингтон несе "занадто великий фінансовий тягар", зазначає видання.

А чиновники Конгресу бачать можливість того, що цей захід може бути прийнятий як частина додаткового пакета видатків для України. Бо ж сама ідея використання коштів Росії для фінансування відновлення України розглядається як спосіб посилити підтримку Києва з боку Сполучених Штатів, оскільки деякі республіканці виступають проти продовження допомоги.

Спікер Палати представників Майк Джонсон підтримав цю ідею, назвавши її "надзвичайно відповідальною справою".

Не обійшлось і без побоювань

Так, представники адміністрації США, зокрема міністр фінансів Джанет Єллен, раніше заявляли, що чинне законодавство Штатів не дозволяє конфіскувати суверенні активи, заморожені після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

А нещодавно Єллен повідомила, що хотіла б побачити оцінку потенційних ризиків для міжнародної ролі долара, а також те, чи можна пом'якшити ці ризики. 

Разом з тим демократи і республіканці в комітеті із закордонних справ Сенату розходяться в думках щодо двох ключових частин законопроєкту. Запропоноване законодавство вимагає від Байдена координувати свої дії з країнами G7 щодо арешту активів, але не вимагає схвалення з боку союзників, що, на думку деяких, може дати США можливість діяти в односторонньому порядку. Він також містить формулювання, покликані перешкодити Росії оскаржити арешт в американських судах, що може бути потенційно вразливим для конституційних оскаржень.

 Не Америкою єдині

Більше того, адміністрація Сполучених Штатів також хоче узгодити цей крок із союзниками по G7, особливо в Європі, де зберігається близько 200 мільярдів доларів заморожених російських активів і де підтримка конфіскації, особливо в односторонньому порядку, була прохолодною.

"Разом з нашими партнерами по G7 ми вивчаємо всі варіанти, що відповідають нашим правовим системам і міжнародному праву, щоб допомогти Україні в отриманні компенсації від Росії", – йдеться в заяві Державного департаменту.

Але.

Підтримка конфіскації активів РФ у Європі далеко не однозначна. Зокрема, існують побоювання, що Москва може вжити заходів у відповідь.

Щодо України

Нагадаємо, що в Офісі президента вважають, що отримання доходу від заморожених активів РФ могло б приносити Україні щорічно до 15 млрд доларів. 

Станом на зараз у Європі заморожено близько 300 мільярдів доларів, що належать центральному банку Росії. З них більша частина – 180 мільярдів євро, за даними бельгійського уряду, зберігається у найбільшому у світі депозитарії цінних паперів – компанії Euroclear.

За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько 411 мільярдів доларів.

Разом з тим в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

Читайте також:
ФБР підтвердило, що Трампа під час замаху на його життя поранила куля ФБР підтвердило, що Трампа під час замаху на його життя поранила куля
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону