USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Білий дім підтримав конфіскацію активів РФ на користь України, – Bloomberg

Йдеться про конфіскацію частини з 300 мільярдів доларів заморожених російських активів
США - Україна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить їй конфіскувати частину з 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, щоб спрямувати їх на відновлення України.

"Законопроєкт надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України", – йдеться в меморандумі Ради нацбезпеки – одному з трьох таких повідомлень, з якими ознайомилося агентство Bloomberg.

Підтримка Байденом цього кроку з'явилася на тлі блокування республіканцями в Конгресі виділення Україні понад 60 мільярдів доларів, частково через побоювання, що Вашингтон несе "занадто великий фінансовий тягар", зазначає видання.

А чиновники Конгресу бачать можливість того, що цей захід може бути прийнятий як частина додаткового пакета видатків для України. Бо ж сама ідея використання коштів Росії для фінансування відновлення України розглядається як спосіб посилити підтримку Києва з боку Сполучених Штатів, оскільки деякі республіканці виступають проти продовження допомоги.

Спікер Палати представників Майк Джонсон підтримав цю ідею, назвавши її "надзвичайно відповідальною справою".

Не обійшлось і без побоювань

Так, представники адміністрації США, зокрема міністр фінансів Джанет Єллен, раніше заявляли, що чинне законодавство Штатів не дозволяє конфіскувати суверенні активи, заморожені після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

А нещодавно Єллен повідомила, що хотіла б побачити оцінку потенційних ризиків для міжнародної ролі долара, а також те, чи можна пом'якшити ці ризики. 

Разом з тим демократи і республіканці в комітеті із закордонних справ Сенату розходяться в думках щодо двох ключових частин законопроєкту. Запропоноване законодавство вимагає від Байдена координувати свої дії з країнами G7 щодо арешту активів, але не вимагає схвалення з боку союзників, що, на думку деяких, може дати США можливість діяти в односторонньому порядку. Він також містить формулювання, покликані перешкодити Росії оскаржити арешт в американських судах, що може бути потенційно вразливим для конституційних оскаржень.

 Не Америкою єдині

Більше того, адміністрація Сполучених Штатів також хоче узгодити цей крок із союзниками по G7, особливо в Європі, де зберігається близько 200 мільярдів доларів заморожених російських активів і де підтримка конфіскації, особливо в односторонньому порядку, була прохолодною.

"Разом з нашими партнерами по G7 ми вивчаємо всі варіанти, що відповідають нашим правовим системам і міжнародному праву, щоб допомогти Україні в отриманні компенсації від Росії", – йдеться в заяві Державного департаменту.

Але.

Підтримка конфіскації активів РФ у Європі далеко не однозначна. Зокрема, існують побоювання, що Москва може вжити заходів у відповідь.

Щодо України

Нагадаємо, що в Офісі президента вважають, що отримання доходу від заморожених активів РФ могло б приносити Україні щорічно до 15 млрд доларів. 

Станом на зараз у Європі заморожено близько 300 мільярдів доларів, що належать центральному банку Росії. З них більша частина – 180 мільярдів євро, за даними бельгійського уряду, зберігається у найбільшому у світі депозитарії цінних паперів – компанії Euroclear.

За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько 411 мільярдів доларів.

Разом з тим в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат