USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Більше половини українців підтримують відновлення Україною статусу ядерної держави, – опитування

За підписання мирних угод із Росією як метод стримування агресії голосують лише 8% українців
Війна в Україні
Джерело: відкриті джерела

Половина мешканців України виступають за ядерне роззброєння Росії як стримування країни-агресора від майбутніх нападів. Більш ніж половина українців підтримують відновлення Україною статусу ядерної держави, про це свідчать дані опитування групи Рейтинг.

Так, заходами стримування Росії від майбутніх нападів, що найбільш підтримуються серед українців, є вступ України до НАТО (61%) і позбавлення РФ ядерної зброї (50%).

Вступ України до ЄС та гарантії від західних партнерів щодо надання озброєння Києву як методи стримування підтримують по 34% опитаних.

За підписання мирних угод із Росією як метод стримування агресії – лише 8%.

Як зазначається, серед українців зросла кількість тих, хто підтримує відновлення країною статусу ядерної держави (з 47% у 2019 році, до 53% у 2022-му).

Також цікаво, що, попри складну ситуацію з енергопостачанням в Україні, 85% респондентів кажуть, що країна має давати РФ військову відсіч, поки до складу не повернуться всі окуповані території. 4% опитаних вважають, що Україна має продовжити воювати на території Росії після звільнення своїх територій. 

Джерело: Рейтинг

Опитування проводилося 20–21 листопада серед 1000 українців від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Помилка репрезентативності дослідження – трохи більше ніж 3,1%.

Чому Україна відмовилась від ядерної зброї? 

​Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році Україна отримала третій за величиною ядерний арсенал у світі: 176 міжконтинентальних балістичних ракет та стратегічні бомбардувальники, які здатні нести ядерну зброю. Звісно, це викликало занепокоєння світової спільноти. 

В грудні 1994 року Києву довелося підписати Будапештський меморандум. Цей документ дає гарантії безпеки в обмін на відмову від ядерної зброї. Гарантами меморандуму виступають США, Велика Британія та Росія.

Новини за темою: Росія використовує для обстрілів українські ракети: Скібіцький пояснив, як це могло статись під час війни

За те, що Україна відмовилася від ядерної зброї, отримала не тільки розмиті гарантії безпеки, але й цілком реальну економічну вигоду: паливо для атомних електростанцій. На початку 1990-х років в країні панувала економічна криза: в селах і великих містах люди вечорами сиділи без електроенергії. А завдяки відмові від стратегічних бомбардувальників вдалося ще й частково погасити борги за газ.

Теоретично стримати Росію за умови конфлікту могла б тактична ядерна зброя. І Україна свого часу дійсно мала від трьох до чотирьох тисяч таких боєзарядів, але тактичну ядерну зброю Росія швидко і напівтаємно вивезла до себе ще у перші місяці після проголошення країною незалежності. А стратегічна зброя, яка залишалась в Україні, на геополітичній шахівниці лише посилювала Москву і грала проти США.

Читайте також:
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів
ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"