USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

В Україні планують кардинально змінити житлову політику: Якою вона буде та що варто знати громадянам

Українці вважають, що перший внесок для ВПО має або дорівнювати нулю, або його сплату має взяти на себе держава
єОселя житло будинок
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні готують новий законопроєкт щодо нової житлової політики. Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

У колонці на сайті "Главком" вона розповіла, що найгостріша проблема, пов’язана із житлом, – це ворожі руйнування. Станом на сьогодні в Україні є щонайменше 50 млн кв. м зруйнованого Росією житла: це приблизно стільки, скільки до війни Україна будувала сумарно протягом п'яти років.

Нардепка наголосила, що створення нового законодавства житлової політики входить до євроінтеграційних зобов’язань України, а також – одна з вимог за Ukraine Facility.

Основні пункти, які планують запровадити у новому законодавстві

Облік житла та створення місцевих житлових фондів. За словами Шуляк, відсутність такого обліку ускладнює планування та реалізацію житлових програм, а також може призвести до його незаконного використання або відчуження.

Кредитування житла для громадян. Програму "єОселя" хочуть зробити доступнішою за рахунок збільшення обсягів фінансування та зменшення авансового платежу. Тобто такими питаннями може займатися не тільки держава, а і громади.

Окремо планують запровадити справедливу відсоткову ставку для ветеранів. Держава має переглянути її і зменшити для ветеранів та їхніх сімей до 3%. 

Цифровізація. Планується створити єдину інформаційно-аналітичну житлову систему. Вона аналізуватиме вихідні дані – рівень доходів, наявність житла у власності, соціальний статус (ВПО, людина з інвалідністю, непрацездатна особа) – і зможе запропонувати найбільш слушний варіант забезпечення житлом: соціальне, службове житло, фінансово-кредитні механізми.

Крім того, вона допоможе відмовитися від квартирних черг.

Застарілі квартали та хрущівки. Середній вік багатоквартирного будинку в Україні – 30–50 років, а 40% будинків, побудованих до 1991 року, ніколи не ремонтувалися. Йдеться приблизно про 30 тис. застарілих будинків та ще 10 тис. хрущовок.

Комітет держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування зараз аналізує підходи розв’язання аналогічних проблем у країнах ЄС для того, щоб адаптувати їх та напрацювати законодавчі рішення для України.

Недобудови. Шуляк зазначила, що у 2021 році було розроблено план дій – уряд затвердив Порядок формування переліку об’єктів житлового будівництва, що неприйняті в експлуатацію. Обласні адміністрації мали сформувати свої переліки та до кожного об’єкта скласти план заходів щодо його добудови або інших дій. Проте повномасштабне вторгнення завадило втіленню описаного плану. Але сьогодні варто повернутись до цього питання.

Насамперед, за її словами, варто напрацювати низку дієвих механізмів, зокрема можливість зміни одного замовника на іншого, зробити процедуру банкрутства забудовника простішою, передбачити ефективне державно-приватне партнерство, коли місцева влада бере на себе функції замовника і шукає нового забудовника тощо.

Публічні консультації

Для цього вже навіть провели публічні консультації, на яких громадяни вирішили, що житлові програми "єВідновлення" та "єОселя" точно треба доопрацювати, передає пресслужба "Слуги народу".

Зокрема, йдеться про надання доступу до користування програмою усім ВПО, розв'язання питання житла на тимчасово окупованих територіях і зниження першого внеску для цієї категорії отримувачів. Громадяни вважають, що перший внесок для ВПО має або дорівнювати нулю, або його сплату має взяти на себе держава.

Водночас українці хотіли б, щоб влада спростила виділення земельних ділянок для забудови.

Також учасники публічних консультацій вважають, що треба переглянути і правила іпотеки. Зокрема, розглядали схему, коли держава купує житло чи фінансує будівництво, а потім надає це житло ВПО на виплату – в результаті людина отримує помешкання, а держава повертає гроші. Також пропонували використовувати механізм доступного кредитування, коли сама квартира виступатиме заставою, але потрібно розробити додаткові програми з пільгами.

Оренда, на їхню думку, не найкращий варіант розв'язання житлового питання.

"Учасники публічних консультацій погодились з тим, що реалізовувати це можливо за рахунок донорських коштів та створення револьверних, резервних фондів, куди громади повинні на обов’язкових умовах виділяти кошти, запрошувати і шукати інвесторів", – йдеться в повідомленні.

Які зміни пропонуються в законопроєкт "Про основні засади житлової політики"?

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) нещодавно опублікувало проєкт закону України "Про основні засади житлової політики".

Там зазначається, що житлова політика має базуватися на семи принципах: доступності та безбар'єрності; непорушності права на житло та недоторканності житла; принципі прозорості та громадської участі; свободи вибору; справедливості та рівного доступу кожного; стратегічного планування та соціальної інтеграції.

Усі учасники державно-приватного партнерства (ДПП) у сфері житлового будівництва зобов'язані мати фінансову звітність.

Також хочуть створити револьверні фонди, куди надходитимуть орендні платежі від використання житла із державного житлофонду та житлофонду тергромад, надходження від виконання зобов'язань за кредитами та іншими фінансово-кредитними механізмами підтримки будівництва (придбання) житла. Кошти з таких спеціальних фондів відповідного бюджету йтимуть на формування, утримання або експлуатацію житлового фонду.

Згідно з документом, доступне житло, будівництво якого здійснюється операторами доступного житла, має відповідати вимогам до споживчої якості житла та вимогам будівельних норм до житла.

Для того щоб житло було дешевшим, органи місцевого самоврядування мали б надавати земельні ділянки для будівництва операторам доступного житла  в оренду безоплатно або за пільговою ціною. 

Лише 1% заявок на "єОселю" отримали пільгові кредити

У березні Опендатабот повідомляв, що на пільгове кредитування житла за півтора року роботи програми "єОселя" українці подали 576 303 заявки. Проте лише по 1% від поданих заявок отримали кредити. 

Найчастіше пільгові кредити на житло видають в Ощадбанку.

Що відомо про програму "єОселя"?

Програма "єОселя" працює вже майже 1,5 року і за цей час зафіксовано близько 600 тисяч заявок на пільгову іпотеку. Це нова програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних.

Вона розповсюджується лише на певні типи осель, певної площі і певної дати будівництва. Ні таунхауси, ні приватні будинки не підпадають під програму, лише квартири у багатоповерховому будинку, вік якого не більше 10 років.

Крім того, Рада ухвалила закон, який дозволяє поєднувати державні житлові програми "єВідновлення" та "єОселя". 

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені