USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна отримає 100 млн євро від європейського банку для компенсацій за знищене житло

Реалізацію проєкту Home буде здійснено у межах чинного законодавства, зокрема закону України за допомогою послуги "єВідновлення"
зруйноване житло війна

Зруйнований будинок внаслідок атаки росіян

Джерело: відкриті джерела

Адміністративна рада Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) затвердила проєкт Нome "Компенсація за знищене майно", який передбачає надання Україні кредиту обсягом 100 мільйонів євро. Про це повідомляє 27 березня пресслужба уряду.

Зазначається, що під час засідання Адміністративної Ради банку 25–26 березня у Парижі було представлено новий проєкт Нome "Компенсація за знищене майно", який передбачає надання Україні кредиту обсягом 100 млн євро. За результатами обговорення проєкт було підтримано та затверджено Адміністративною Радою БРРЄ.

Залучені кошти буде спрямовано на підтримку механізму прямої допомоги, завдяки якому кінцеві бенефіціари, у тому числі учасники бойових дій, інваліди та багатодітні сім'ї, отримають компенсацію за знищене внаслідок бойових дій та терористичних атак РФ житло у вигляді сертифікатів на придбання житла. Проєкт реалізовуватиметься по всій території України.

"Ефективна реалізація проєкту Home допоможе уряду надавати необхідну допомогу громадянам, домівки, яких було зруйновано або пошкоджено внаслідок бойових дій. У рамках проєкту передбачено надання компенсації за понад 2000 житлових сертифікатів, що дозволить близько 5700 українцям отримати компенсацію за знищене житло. Новий проєкт для України дозволить українцям, які отримали компенсації за знищені домівки, якнайшвидше повернутись до звичного життя", – повідомила заступниця міністра фінансів Ольга Зикова.

При цьому зазначила, що це вже другий проєкт для України, який БРРЄ виносить на схвалення Адміністративною радою менш ніж за рік після приєднання України до фінустанови, що свідчить про довіру як до партнера.

"Україна продовжує активну роботу над реалізацією спільних проєктів з банком і прагне надалі поглиблювати двосторонню співпрацю. Переконана, що сильна командна робота сприятиме досягненню наших спільних довгострокових політичних та економічних цілей", – додала вона.

Реалізацію проєкту Home буде здійснено у межах чинного законодавства, зокрема, закону України за допомогою послуги "єВідновлення". Це дозволить українцям подавати запити та отримувати відповідні сертифікати на компенсацію за пошкоджене майно. Після автоматизованої перевірки заяву на отримання сертифіката буде опрацьовувати та схвалювати спеціальна Державна комісія з компенсації. Перебіг розгляду заяви можна буде бачити у застосунку "Дія".

Нагадаємо

Нещодавно Кабмін вніс зміни до програми надання пільгових іпотечних кредитів "єОселя". Відтепер можна купувати не тільки квартири, а й житлові будинки (таунхауси).

Винятком будуть дачні та садові будинки або будинки, збудовані на ділянках, відмінних від земель житлової та громадської забудови. Також була збільшена гранична норма надання кредиту за програмою"єОселя" при купівлі будинків. Нормативна площа житлового будинку, що надається для сім’ї з однієї особи, становитиме не більш як 62,5 кв. м загальної площі та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї. Тобто родина із трьох людей зможе отримати кредит на купівлю будинку площею до 104,5 кв. м.

Крім того, було приведено до реалій ринку граничну вартість квадратного метру у тому чи іншому населеному пункті. Так, зменшено граничну вартість житла для міст Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків. Коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості будівництва одного квадратного метру змінено з 2,5 до 2. Водночас було збільшено з 1 до 1,7 коефіцієнта для населених пунктів, що мають населення менше ніж 100 тисяч.

Ще одна зміна стосується ветеранів, загиблих та тих, хто отримав інвалідність внаслідок війни, а також членів їх сімей. Для цих категорій буде діяти дозвіл на придбання квартири в багатоквартирному будинку, прийнятому в експлуатацію раніше ніж за 10 років до дати укладення договору, якщо такий об’єкт нерухомості розташований в м. Києві або в обласному центрі, та без обмежень по даті експлуатації в інших населених пунктах.

До того ж депутати Верховної Ради підтримали у другому читанні законопроєкт №10208, який дозволяє поєднувати державні житлові програми "єВідновлення" та "єОселя".

Документ передбачає, що якщо вартість нового будинку вища, ніж сума, передбачена житловим сертифікатом "єВідновлення", решту суми можна отримати коштом державного іпотечного кредитування "єОселя". Це діє як для первинного, так і вторинного ринку нерухомості.

Скільки житлових сертифікатів вже використано?

На кінець лютого українці використали вже 864 житлові сертифікати "єВідновлення" на придбання нового житла. Йдеться як про квартири, так і про приватні будинки. Більшість угод (92%) – придбання житла на вторинному ринку. Загальна сума використаних сертифікатів – 1,8 млрд гривень.

Загалом уже сформовано 3368 житлових сертифікатів на суму 6 млрд гривень.

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну