USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60
Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60

Біля Чернігова у Десні почорніла вода, зафіксовано масовий замор риби

У місті зібрали засідання оперативного штабу
Десна забруднення
Заходи для локалізації забруднення на річці Десна
Джерело: відкриті джерела

У Десні біля Чернігова потемніла вода. Там фіксують масовий замор риби. Влада проводить засідання оперативного штабу щодо розв'язання проблеми. Про це повідомив виконуючий обов'язки мера міста Олександр Ломако.

"Станом на 7 ранку 9 вересня на Золотому березі (центральний пляж м. Чернігова) спостерігається незначний неприємний запах. В річці вода темного кольору. Місцями масовий замор риби", – написав він.

При цьому додав, зараз у Чернігові провели засідання оперативного штабу. Рибу будуть збирати та відвозити на утилізацію в заздалегідь визначене місце. Працюють міські служби, екологи та ДСНС. Керівник міста нагадав, що відвідування пляжу заборонили минулого тижня.

"Муніципальна варта контролює ситуацію на місці. Посилено контроль за продажем всіх видів риби в місті. Також працює станція аерації КП "Чернігівводоканал" в районі переправи", – зазначив Ломако.

Чиновник пояснив, що Чернігів не споживає воду з річок.

"Місто використовує воду зі свердловин. Тому загрози життю та здоров'ю чернігівців немає", – уточнив Ломако.

Що цьому передувало

28 серпня стало відомо, що окупанти спричинили масштабне забруднення річки Сейм, ймовірно, скидаючи відходи невідомих речовин. 

Результатом забруднення річки стала масова загибель риби внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню (менше ніж 1 мг/л при мінімально допустимій нормі 4 мг/л), спричиненого процесами його біохімічного споживання органічними речовинами, що потрапили у водне середовище. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження.

Згодом фахівці взялися проводити заходи для локалізації органічного забруднення, що надійшло із річки Сейм. Туди запустили 10 тонн активного мулу.

Читайте також:
Затримали корегувальника ракетних ударів на Чернігів та підпалювача об'єктів УЗ: Виявився агентом ФСБ Затримали корегувальника ракетних ударів на Чернігів та підпалювача об'єктів УЗ: Виявився агентом ФСБ
Хакери з Чернігова ошукали громадян США на понад мільйон гривень Хакери з Чернігова ошукали громадян США на понад мільйон гривень
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Чернігівський драмтеатр призупиняє роботу через мобілізацію чоловіків Чернігівський драмтеатр призупиняє роботу через мобілізацію чоловіків