USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 3 5 1 0 (+1210)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Без світла, води, ліків і роботи: Як живуть українці на окупованих територіях під час повномасштабного вторгнення

Російські загарбники не думають про належне забезпечення життя людей на захоплених територіях
окуповані території
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

З початку повномасштабного вторгнення Росії 20% території України постраждали внаслідок бойових дій, сотні тисяч цивільних потрапили в полон або були депортовані. Їхні будинки пограбовані та знищені, а земля після звільнення окупованих територій виявилася замінованою. Начальник управління внутрішньої та інформаційної політики Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков розповів, як виживають українці на окупованих територіях, зокрема у Херсонській області.

За його словами, всі умови, які створюють окупанти, ведуть до того, щоб люди занепадали, але не могли виїхати. На окупованих територіях продовжують забирати житло, арештовувати людей, там триває "націоналізація", немає роботи, окупанти проводять паспортизацією, чоловіків мобілізують на війну.

"Продукти там втричі дорожчі, ніж на вільній території України, медикаменти дуже дорогі і не допомагають або простроченні, медична галузь зовсім в занепаді, бо всі нормальні лікарі виїхали. Людям просто немає де отримати цю допомогу, вторинну, первинну – це дуже велика проблема, люди розраховують тільки на себе, на сусідів, на те, що вони посадили на городі. Також проблеми зі світлом, окупанти не зважають на всі дзвінки на гарячі лінії. Вже три місяці деяким верствам населення не виплачують соціальні виплати, пенсії, малозабезпеченим, багатодітним сім’ям. Тобто все вказує на те, що окупанти там ненадовго, але вони продовжують репресії проти проукраїнсько налаштованого населення, постійно йдуть повідомлення від населення про те, що зникають люди", – розповів Толоконніков.

Він також зауважив, що багато людей зникло після підриву Каховської ГЕС.

"Внаслідок цієї трагедії було дуже багато зниклих безвісти цивільних і були повідомлення від громад, що окупанти ховали загиблих в братських могилах. Крім цього, в місцевих лікарнях лікарі-колаборанти ставили діагнози "серцевий напад" людям, які загинули, потонули, щоб статистику зменшити", – наголосив начальник управління внутрішньої та інформаційної політики Херсонської ОВА.

Нині українські правоохоронці розслідують близько 3 тис. 800 кримінальних проваджень за фактами вчинення російськими військовими воєнних злочинів проти українських дітей. 

Кілька місяців тому генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що на окупованих територіях і на території РФ росіяни утримують понад 10 тисяч мирних українців. У кримінальних провадженнях вже встановлено 5 тисяч 600 цивільних, які постраждали від тортур окупантів.

Читайте також:
Для евакуації поранених: В українське виробництво запустили робота Ratel Н Для евакуації поранених: В українське виробництво запустили робота Ratel Н
Для активізації дій у районі Авдіївки росіянам, ймовірно, не вистачає ресурсів, - аналітики Для активізації дій у районі Авдіївки росіянам, ймовірно, не вистачає ресурсів, - аналітики
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн