USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Батьки-ухилянти: В Україні різко зросла кількість чоловіків, які через суд відбирають дітей у матерів, – дослідження

Більшість таких схем вдавалося реалізувати в Одеській області
суд

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні в рази зросла кількість судових рішень про позбавлення матері права виховання дитини на користь батька за 2022–2023 роки. У такий спосіб чоловіки намагаються уникнути мобілізації, йдеться в розслідуванні незалежного антикорупційного центру NGL.media.

У коментарі редакції один із військовослужбовців розповів, що протягом короткого періоду часу близько десятка військовослужбовців однієї з частин на півдні України подали рапорт на звільнення з армії на тій підставі, що після розлучення вони залишилися єдиними опікунами своїх неповнолітніх дітей.

Юрисконсульт запідозрив, що ці розлучення були фіктивними – тим паче, що всі рішення ухвалював один і той самий суд.

Під час журналістського розслідування з'ясувалося, що абсолютна більшість розлучень із подальшим позбавленням матері права виховання дитини на користь батька є фіктивними – і судді це розуміють. Такі рішення ухвалюють по всій країні, але понад 30% в одному конкретному суді – Білгород-Дністровському міськрайонному.

"Одним із ключових моментів при винесенні рішень про позбавлення матері права виховання дітей є так зване встановлення "факту самостійного виховання дитини" батьком", – ідеться в матеріалі.

Під час розслідування журналістів співробітники НАБУ проводили свою операцію і вже 9 січня в Білгороді-Дністровському правоохоронцям вдалося затримати фігуранта.

Затримання судді

Сьогодні Служба безпеки спільно з Національним антикорупційним бюро ліквідувала масштабну корупційну схему у Білгород-Дністровському міськрайонному суді Одеської області. Встановлено, що за 3,5 тис. доларів у суді приймалися рішення, які дозволяли чоловікам призовного віку уникнути мобілізації та виїхати за кордон. 

Схема полягала у тому, що за неправомірну вигоду у суді приймалися рішення, які фіктивно визначали місце проживання неповнолітніх дітей за чоловіками. Це давало право призовникам ухилитися від мобілізації, а також виїхати за кордон.

Читайте також:
Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
На Закарпатті під час сварки чоловік підпалив 10-річного сина своєї співмешканки: Дитина померла в реанімації На Закарпатті під час сварки чоловік підпалив 10-річного сина своєї співмешканки: Дитина померла в реанімації