USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Банки завищують ставку за кредитом, виданим в межах програми "5-7-9", – глава НБУ

Пишний називає одним з пріоритетів стратегії розвитку кредитування підтримку відбудови енергетики
Нацбанк

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Відсоткова ставка за державною програмою кредитування "5-7-9" для позичальника, а відтак – і для бюджету на три відсоткових пункти є вищою порівняно з тим, що банки можуть пропонувати поза межами програми. Про це сказав під час інтерв’ю "Економічній правді" глава Національного банку України Андрій Пишний, спираючись на спостереження НБУ.

За словами очільника Нацбанку, нині спостерігають таку тенденцію, де в банків з'являється бажання відновити конкурентне середовище.

"Оскільки вага проєктів державної програми "5-7-9" зменшилася в нових кредитах з близько половини до третини, це означає, що дві третини нового портфелю – це ринкове кредитування, а там, де є ринок, є конкуренція. І щодо програми "5-7-9", то, на нашу думку, вона має фокусуватися саме на інвестиційних проєктах", – зауважив Пишний.

Глава НБУ називає одним з пріоритетів стратегії розвитку кредитування підтримку відбудови енергетики. І зазначає, що ведуть статистику видачі таких кредитів.

"Цікаво, що вагома причина відмов від реалізації подібних проєктів є отримання позичальником кращої пропозиції в іншому банку. Для мене це переломна ситуація, конкуренція запрацювала", – наголосив очільник регулятора.

А ось серед головних причин, чому немає стрімкого розвитку кредитування, Пишний називає брак платоспроможного попиту. Мовляв, хтось відкладає під впливом безпекових ризиків і невизначеності, у когось вистачає ліквідності, а ще хтось вважає, що не потягне.

Що відомо про програму?

Програму "Доступні кредити 5-7-9%" створили за ініціативою президента України та Кабміну наприкінці 2023 року, щоб підтримати розвиток малого бізнесу. ФОП або юридична особа, що є учасником програми, може отримати позику до 50 млн гривень на строк до трьох або п'яти років залежно від цілей фінансування.

До того ж ця програма дозволяє підприємцям використовувати кредитні кошти на придбання сонячних та вітрових електростанцій, а також обладнання для накопичення енергії. Пільгові кредити на відновлення енергетичної інфраструктури доступні від 19 найбільших банків України із сумою до 25 млн євро і терміном до п'яти-семи років.

Крім того, передбачено кредитування під 0% для домогосподарств на встановлення сонячних панелей та вітрових установок із сумою до 480 тис. гривень і терміном до 10 років, де держава повністю компенсує відсоткову ставку.

ОСББ та ЖБК також можуть скористатися розширеною програмою для купівлі обладнання для генерації енергії з альтернативних джерел. Сума кредиту складає до 5 млн гривень під 7% річних з терміном до п'яти років. 

Новини за темою: Лише 1% заявок на "єОселю" отримали пільгові кредити, – Опендатабот

Раніше ми повідомляли, що банки під час війни кредитують купівлю житла майже виключно на вторинному ринку нерухомості. Приміром, частка укладених іпотечних договорів в цій сфері становила 99% від усіх нових іпотечних кредитів у червні – грудні 2022 року.

Читайте також:
Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном
НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень
Нацбанк збирається змінити назву української монети з Нацбанк збирається змінити назву української монети з "копійка" на "шаг", щоб відновити історичну справедливість
Боротьба з Боротьба з "дропами": Коли почне діяти та які обмеження запровадять