USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Нацбанк збирається змінити назву української монети з "копійка" на "шаг", щоб відновити історичну справедливість

Разом з тим НБУ не планує спеціально через зміну назви вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги
шаг
Монета з назвою "шаг"
Джерело: Нацбанк

Національний банк України ініціює перейменування назви розмінної монети "копійка" на "шаг". Такий крок має повинно сприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості, пояснюють в НБУ.

У Нацбанку кажуть, що після дослідження історії українського грошового обігу, фахівці дійшли висновку, що назва "копійка" є символом московської окупації. Натомість "шаг" зможе повернути українським монетам власну ідентичність.

"Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Маємо своє питомо українське слово для визначення дрібних монет – це слово "шаг", – зауважив голова Національного банку Андрій Пишний.

Що відомо про назву "шаг"?

У НБУ додають, що назва "шаг" має давнє українське походження. Її вже застосовували як на території України, так і в українській грошовій лічбі. Крім того, найменування монети є унікальним, якого не знають інші лінгвокультури. І досить часто вживається в класичній українській літературі. Приміром, неодноразово згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників.

А в часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг ввели грошові знаки з назвою "шаг", це було закріплено й на законодавчому рівні. Тому "відродження такої практики обґрунтоване історичною та мовною традицією України", наголошують в Нацбанку.

Разом з тим стверджують, що наукова спільнота підтримує ініціативу щодо такого перейменування.

"Найменування "шаг" на позначення дрібної монети в українській мові відоме з XVІ століття. Повернення такої назви сучасній розмінній монеті України не лише б відродило національні традиції в номінації грошей, а й назавжди б розірвало зв'язок практики називання українських монет з колоніальною російською лінгвокультурою", – вважає заступник директора з наукової роботи Інституту мовознавства НАН України, кандидат філологічних наук Олександр Скопненко.

Варто сказати, що зі здобуттям Україною незалежності у 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет – пропонували різні назви, зокрема і "шаг". Втім, 2 березня 1992 року постановою президії Верховної Ради України затвердили назву "копійка".

Науковці переконують, що "копійка" має московське імперське походження. І сьогодні копійки залишилися в обігу лише у ворожих до України держав.

Новини за темою: НБУ з серпня вилучатиме з обігу банкноти 500 гривень старого зразка

Пропозиції щодо перейменування назв

Водночас у Нацбанку заявили, що вже розробили пропозиції щодо внесення відповідних змін до статті 32 Закону України "Про Національний банк України".

Серед іншого пропонують встановити співвідношення між "копійкою" та "шагом", яке дорівнюватиме 1:1. А також НБУ розроблятиме дизайн, визначатиме порядок введення в обіг "шагів". Стосуватиметься це й порядку і строків вилучення з обігу "копійок".

Розроблені законопроєкти після узгодження із зацікавленими державними органами Національний банк направить для розгляду та схвалення до Верховної Ради України. У разі ухвалення ВРУ відповідних законів, Нацбанк зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах.

Разом з тим Національний банк не планує спеціально через зміну назви вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Монети "копійка" та "шаг" перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги.

До речі, у квітні Нацбанк випустив монету "Українська бавовна. Нептун", яку створили до Дня працівника оборонно-промислового комплексу України.

Читайте також:
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7% У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль