USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Лише 1% заявок на "єОселю" отримали пільгові кредити, – Опендатабот

За програмою "єОселя" працює сім банків, п’ять з яких – державні
єОселя житло будинок
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

На пільгове кредитування житла за півтора року роботи програми "єОселя" українці подали 576 303 заявки. Про це свідчать дані Опендатаботу.

Проте лише по 1% від поданих заявок отримали кредити. 

"7605 кредитів на суму понад 11,6 млрд гривень було видано станом на кінець лютого 2024 року. Наразі лише 1 заявка із 76 поданих отримує кредитування житла за програмою "єОселя"", – йдеться в повідомленні.

Скільки банків працює за програмою "єОселя?"

Загалом за програмою "єОселя" працює сім банків. П’ять з яких державні – Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Сенс Банк та два з приватним капіталом – Глобус та Скай Банк.

Джерело: Опендатабот

Зазначається, що найчастіше пільгові кредити на житло видають в Ощадбанку – 44% або майже кожен другий виданий кредит.

97% від усіх виданих кредитів припадає на три банки: Ощадбанк (44%), Приватбанк (30%) та Укргазбанк (23%).

Середня сума кредиту за програмою "єОселя" складає 1,5 млн гривень. А більшість кредитів – майже половину або 45% – видають у Києві та Київській області.

Джерело: Опендатабот

Що відомо про програму "єОселя"?

Програма "єОселя" працює вже майже 1,5 року і за цей час зафіксовано близько 600 тисяч заявок на пільгову іпотеку. 

Це нова програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних.

Взяти пільгову іпотеку зі ставкою 3% можуть українці:

  • не молодші за 18 років і не старші за 70 років на дату погашення;
  • які належать до однієї з пільгових категорій: йдеться про кадрових військових, правоохоронців, педагогів, медиків, працівників освіти та науковців (докладніше тут і тут) та члени їхніх сімей;
  • з 1 серпня також – детективи і старші детективи Національного антикорупційного бюро, особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективи та особи начальницького складу Бюро економічної безпеки та члени їхніх сімей;
  • не володіють житлом; або мають житло менше ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного члена сім'ї додатково; або володіють житлом, ‍розташованим в районі бойових дій чи на тимчасово окупованій території;
  • не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом;
  • є платоспроможними;
  • не фігурують у санкційних списках.

Хто ще може взяти іпотеку?

З 1 серпня 2023 року на пільгову іпотеку – але вже під 7% – зможуть претендувати ще кілька категорій українців. Основні умови (вік, платоспроможність тощо) ті самі, що й у пільговиків, а от самі категорії такі:

  • ветерани війни та члени їх сімей;
  • учасники бойових дій;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • інші громадяни України, які не мають власного житла або у власності яких менше ніж 52,5 кв. м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї (житло на тимчасово окупованих територіях до уваги не береться).

Програма "єОселя" розповсюджуються лише на певні типи осель, певної площі і певної дати будівництва – тут немає винятків ні для пільговиків, ні для решти учасників програми.

Ні таунхауси, ні приватні будинки не підпадають під програму "єОселя", лише квартири у багатоповерховому будинку. Вік висотки має бути не більше 10 років.

Читайте також:
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених