USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

В Україні пожвавився ринок іпотечного кредитування: В НБУ називають причину

Найбільше кредитів з початку повномаштабного вторгнення видано в грудні – на пів мільярда гривень
НБУ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

На початку минулого року обсяг іпотечних кредитів скоротився, а от з вересня їх кількість почала рости. Чому це стало можливим, розповіли в пресслужбі Національного банку Україні.

ДЕТАЛІ

В цілому за минулий рік українські банки видали 2009 іпотечних кредитів на загальну суму 1,96 млрд гривень. Порівняно з 2021-м їх кількість скоротилася в 5,3 раза за кількістю договорів та в 4,3 раза в грошовому вимірі.

Більшість з кредитів видані до початку повномасштабного вторгнення – у січні–лютому 2022 року. До травня вони не видавалися взагалі, а влітку були поодинокими.

А от у вересні–листопаді 2022 року банки видали вже 252 іпотечні кредити на загальну суму майже у 280 млн гривень, а у грудні – уже 405 кредитів на пів мільярда гривень. Це найвищий місячний показник від початку повномасштабної війни.

Обсяги іпотечного кредитування за 2022 рік
Джерело: НБУ

ПРИЧИНА ЗБІЛЬШЕННЯ

В НБУ розповіли, що зростання кількості таких кредитів стало можливим завдяки державним програмам підтримки кредитування "Доступна іпотека" та "єОселя". Вони дають змогу отримати іпотечні кредити за зниженими відсотковими ставками. 

НА ЩО КРЕДИТУЮТЬ БАНКИ

Банки під час війни кредитують купівлю житла майже виключно на вторинному ринку нерухомості. Частка укладених іпотечних договорів в цій сфері становила 99% від усіх нових іпотечних кредитів у червні–грудні 2022 року.

Найбільше кредитів за цей період видано:

  • у Києві та Київської області – 241 договір на загальну суму майже 345 млн гривень (43% від загального обсягу);
  • у Волинській області – 48 договорів на 60 млн гривень (8%),
  • у Вінницькій області – 37 договорів на 50 млн гривень (6%);
  • у Чернігівській області – 54 договори на 47 млн гривень (6%). 

ЩО ТАКЕ ІПОТЕЧНИЙ КРЕДИТ

Це вид довготермінового кредиту, заставою для якого є нерухомість. Найчастіше він використовується саме для купівлі житла, адже нове житло можна використати як заставу. Позичальник при цьому залишається власником житла і може проживати в ньому.

Нагадаємо, що в грудні минулого року Верховна Рада дозволила списання кредитів на житло та авто, яке було пошкоджено або зруйновано під час війни. 


Читайте також:
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні
Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку