USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

За три квартали 2023 року українські банки отримали прибуток майже у півтора раза більше, ніж за весь 2021-й, – Опендатабот

Найбільші 10 найприбутковіших банків не змінюються від початку року
Приватбанк

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

За три квартали 2023 року українські банки загалом отримали прибуток 109,85 млрд грн. Це вже в 1,4 раза більше, аніж заробітки українських фінустанов за весь відносно мирний 2021-й – 77,53 млрд грн. Топ-10 банків за прибутком незмінний від початку 2023 року, кажуть фахівці Опендатабот.

За даними порталу, на чотири банки поменшало в країні з початку року: у трьох з них Національний банк України відкликав ліцензії – йдеться про "Форвард", "Айбокс" та "Конкорд". Ще одна фінустанова збанкрутіла – Укрбудінвестбанк. Загалом в Україні працює 63 банки.

"Лише 10% банків, більшість з них – приватні – від початку року отримали збитки: загальна сума складає 155 млн грн. Натомість топ-10 банків за прибутком не змінюється з початку року: туди входять усі державні банки, чотири з іноземним капіталом та один – з приватним. Наразі саме цей топ фінустанов заробляє 87,5% від сумарного прибутку усіх банків в країні", – коментують аналітики.

Державні банки

Незмінним лідером топ-10 залишається ПриватБанк: 43,4 млрд грн прибутку за три квартали.

"Це вже удвічі більше до відповідного періоду 2021-го. Натомість частка Привату в загальному прибутку усіх банків впала до 39,5%. Разом державні ПриватБанк та Ощадбанк за дев'ять місяців 2023-го заробили трохи більш ніж половину (52%) загального прибутку усіх українських банків. Загалом частка заробітку державних банків збільшилась у третьому кварталі до 63,5%. Переважно це сталось через те, що банк "Сенс" став державним", – додають спеціалісти.

Іноземні банки

За три квартали банки з іноземним капіталом отримали 26,9 млрд грн прибутку – в 1,6 раза більше, ніж у відповідний період 2021 року (16,7 млрд грн). Частка заробітків цієї групи в загальному прибутку усіх банків склала 24,5%.

"Лідером залишається Райффайзен Банк – за дев'ять місяців поточного року Райф заробив 6,14 млрд грн. Це майже чверть від сумарного прибутку іноземних банків. Також у найкращі три банки з іноземним капіталом потрапили Укрсиббанк – 5,66 млрд грн (21%) та ОТП Банк – 4,75 млрд грн (17,5%)", – зазначають на порталі.

Банки з приватним капіталом

Банки з приватним капіталом за дев'ять місяців 2023 року отримали 13,3 млрд грн прибутку – майже у 1,5 раза більше до відповідного періоду 2021-го. Частка цієї групи в загальному прибутку незначно зменшилась з весни та склала 12%.

"Лідером групи, як і раніше, залишається ПУМБ, який заробив 5,68 млрд грн за три квартали поточного року. Це майже половина – 43% – від сумарного прибутку банків цієї групи. Разом з Універсал Банком, який за цей період заробив 2,86 млрд грн, вони отримали майже 2/3 від сумарного прибутку цієї групи банків", – пояснюють економісти.

Оподаткування банків

Після довгих дискусій Комітет ВРУ схвалив до другого читання законопроєкт про оподаткування банків  №9656д.

"За наполяганням МВФ, Мінфіну та НБУ текст змінений. Ця норма буде в оновленому меморандумі (який очікуємо в середині грудня). Податок на прибуток за 2023 рік буде 50%. У наступні роки, починаючи з 2024-го буде ставка 25%, за розрахунком Мінфіну, це принесе тільки за 2023 рік 24–25 млрд грн. Далі це 6–7 млрд", - повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Більше про законопроєкт

Запровадження додаткового оподаткування виправдане, бо з фінансами в Україні зараз дуже важко, вважає старший економіст Центру економічної стратегії (ЦЕС) Юрій Гайдай.

"Подібні податки на надприбутки (windfall tax) поширені у світі, це не ноу-хау для України, зазначає Гайдай. І йдеться не лише про банківський сектор, а часто й про сировинні галузі. Українська влада обрала банківський сектор, бо саме він отримував надприбутки в умовах воєнного стану – це побічний ефект нинішнього монетарного дизайну, вказує Гайдай. Зокрема, йдеться про прибутки банків від високих ставок за депозитними сертифікатами та ОВДП. У результаті за девʼять місяців цього року банки отримали 110 млрд гривень прибутку", – пояснив Гайдай.

Та чи дасть оподаткування банків великий ефект – є сумніви, уточнює фінансова аналітикиня Наталя Задерей:

  • По-перше, більшість прибутку сконцентрована у державних банках, зазначає Задерей. Так, за вісім місяців пʼять держбанків отримали 63% від загального обсягу прибутку – 59,8 млрд грн з 95,1 млрд. І з цих прибутків держбанки сплачують дивіденди, тобто вони заплатять більше коштів як податки, але менше – як дивіденди.
  • По-друге, після зниження облікової ставки Нацбанком зменшаться процентні доходи банків, додає Задерей. Це основна складова їхнього прибутку. За вісім місяців 2023-го чистий процентний дохід усіх банків становив 129,3 млрд грн, свідчить статистика НБУ.
  • По-третє, через невизначеність в економіці банки ще будуть доформовувати резерви під кредитні ризики, що також знижуватиме їхні прибутки.

Насамкінець

Постійне підвищення ставки тільки для банків є дискримінаційним, аналітики прогнозують, що гравці ринку можуть звернутися до Конституційного суду. 

Новини за темою: Мінфін роз'яснив, чи є ризики для місцевих бюджетів від підвищення фінансування армії через військовий ПДФО

Також довгострокове підвищене оподаткування може призвести до перекладання навантаження на клієнтів через зростання комісій, резюмує старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот