USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Байден наказав передати докази воєнних злочинів РФ в Україні суду в Гаазі

США вже ділилися деякими з цих доказів з українськими прокурорами, але утрималися від надання їх Гаазі
байден в Києві_1

Президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський вшанували пам’ять загиблих захисників України біля Михайлівського собору в Києві 20 лютого 2023 р. Фото Лазаренко Микола/POOL/УНІАН

Джерело: Уніан

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден видав таємне розпорядження про передачу доказів російських воєнних злочинів в Україні до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Про це повідомляє New York Times із посиланням на поінформовані джерела.

Так, посадовці зауважують, що це свідчить про серйозні зміни в американській політиці.

"Таке рішення Байдена перекреслює багатомісячний опір з боку Пентагона, який стверджував, що такий крок може створити прецедент, який дозволить переслідувати американських військових", – пишуть ЗМІ.

За даними видання, американські спецслужби зібрали інформацію, включаючи деталі про рішення російських чиновників навмисно завдати ударів по цивільній інфраструктурі в Україні та примусово депортувати тисячі українських дітей з окупованої території.

Разом з тим США вже ділилися деякими з цих доказів з українськими прокурорами, але утрималися від надання їх Гаазі.

Раніше 

4 січня міська рада Гааги підтримала ініціативу щодо створення спецтрибуналу для Росії. Враховуючи, скільки воєнних злочинів уже зареєстрували та розслідується в Україні, для цього знадобиться окрема будівля.

Відповідну пропозицію внесла лідерка партії VVD (Народна партія за свободу і демократію) Лотте ван Бастен Батенбург. Вона зазначила, що міськрада має зробити все можливе для підтримки створення спецтрибуналу та підготуватися до його розміщення у місті.

"Гаага – міжнародне місто миру та справедливості, тут уже розташовано МКС та спеціальні трибунали щодо Руанди та Югославії. Також тут базуються Євроюст і Європол. Тому ми маємо досвід і міжнародно-правову інфраструктуру для розміщення майбутнього спеціального трибуналу для України, який буде вести розслідування та судове переслідування злочинів і звірств, скоєних у цій агресивній російській війні", – заявила лідерка партії VVD.

Новини за темою: У Гаазі створять реєстр руйнувань в Україні внаслідок агресії Росії, – Урсула фон дер Ляєн

Водночас 3 липня у Гаазі почав роботу Міжнародний центр із розслідування злочинів агресії РФ проти України (ICPA). Про це повідомила пресслужба Європейської комісії.

"Він (центр, – ред.) стане структурою для підтримки поточних і майбутніх розслідувань злочинів Росії та сприятиме обміну та аналізу доказів, зібраних з початку агресії", – зазначили там.

Читайте також:
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки
Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні