USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В ООН поширюється проект резолюції щодо трибуналу над керівництвом РФ, по принципу Нюрнберзького

Трибунал вже має потужну підтримку Франції, Балтії та Нідерландів, але позиція США та Великобританії досі залишається менш чіткою

В Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку поширюється проект резолюції по принципу Нюрнберзького трибуналу для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні. Про це повідомляє видання The Guardian.

Автори публікації зазначають, що посол США з питань глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шак заявила, що поки всі резолюції стосовно України отримували схвалення, однак США досі не зайняли твердої позиції щодо такого трибуналу. Однак вона вважає, що є доцільність проведення заочних судів над росіянами, звинуваченими у військових злочинах, якщо їх не можливо видати.

В той же час посол припустила, що США можуть розсекретити розвіддані, щоб допомогти виявити найбільш відповідальних за підготовку та ведення війни, яка, за її словами, явно порушила статут ООН.

"Її зауваження свідчать про те, що ключові фігури в адміністрації Байдена тепер більш відкриті для створення спеціального трибуналу, зосередженого на ролі російського керівництва в керуванні вторгненням в Україну", - зазначають автори публікації.

Ван Шаак також додала, що на даний момент розглядаються два варіанти. Перший — це двосторонній договір між Україною та ООН, "у певному відношенні "благословенний" Генеральною Асамблеєю, що забезпечує політичну підтримку всієї міжнародної спільноти та створює окремий трибунал".

Другим варіантом, за її словами, є національний суд, створений Україною з ЄС або Радою Європи з додаванням міжнародного елементу, можливо, схваленим голосуванням на Генеральній асамблеї ООН. В обох випадках бачення полягало б у тому, щоб судити за злочин агресії.

"Це буде обмежена кількість обвинувачених, ймовірно, вище політичне керівництво, а також, можливо, деякі вищі військові особи", — сказала вона додавши, що існує можливість розгляду "заочних" справ про російські військові злочини, оскільки українська судова система це дозволяє.

Видання нагадує, що проривом для українського дипломатичного лобіювання стало те, що президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн минулого тижня вперше підтримала спеціалізований трибунал.

"Трибунал вже має потужну підтримку Франції, Балтії та Нідерландів, але позиція США та Великобританії була менш чіткою. Противники плану побоюються, що цей крок спричинить дипломатичні розбіжності, зменшить статус МКС (Міжнародний кримінальний суд, - ред.) або завадить його роботі та стане стримуючим фактором для нинішнього керівництва Росії у досягненні мирної угоди. Існує також занепокоєння, що глави держав і міністри закордонних справ можуть, відповідно до міжнародного права, вимагати функціонального імунітету від судового переслідування в національних судах", - йдеться в публікації.

Спеціальний трибунал, нагадує видання, вперше запропонував британський королівський радник Філіп Сендс, заручившись підтримкою колишнього британського прем'єр-міністра Гордона Брауна.

Нагадаємо, 14 листопада Генеральна асамблея ООН проголосувала 94 голосами за підтримку принципу виплати Росією репарацій і погодилася створити реєстр претензій у Гаазі, у складі прокурорів з ООН, для зведення державних та індивідуальних позовів про компенсацію.

Читайте також:
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild